Blog

Acasă la Qreatori: Alina Bohoru

Seria „Acasă la Qreatori" se încheie cu ilustrația și interviul Alinei Bohoru, unul dintre cei șapte creativi români, cu care ne-am împrietenit virtual în această perioadă. Cu toții ne-au invitat în spațiile și gândurile lor, într-o perioadă în care am fost nevoiți să stăm mai mult în casă. Pe rând, interioarele noastre au devenit săli de concerte sau teatru, spații în care ne-am făcut planuri, ne-am gândit la priorități și ne-am consumat dorul în fața ecranelor.

Seria s-a născut din dorința de a vedea și alte perspective, cele ale oamenilor pentru care creativitatea nu se oprește, indiferent de ce se întâmplă în lumea exterioară. A devenit mai mult decât atât: mici fragmente de inspirație pentru noi toți, care au generat întrebări despre relația fiecăruia cu pasiunile pentru care nu avusesem timp până acum.

Pe lângă ilustrația Alinei Bohoru, pe care o poți vedea la sfârșitul interviului, nu uita că poți descărca toate ilustrațiile din serie în format desktop sau mobile pentru toate dispozitivele tale.

Acasă la Qreatori continuă cu aceste gânduri, chiar dacă astăzi vedem ultima ilustrație din serie. Până atunci, îi dăm cuvântul Alinei Bohoru:

Ce formă de evadare ai găsit în perioada asta? Pe lângă ilustrații, cu ce îți ocupi timpul cel mai mult?
Pe lângă ilustrații, încerc să acord mai multă atenție și altor lucruri și activități pentru care nu îmi făceam timp înainte. De la mai multă odihnă, la mai multă mișcare fizică, citit sau timp pentru câte un film sau un serial.

Ce ai descoperit nou la casa ta, acum că stai mai mult în ea?
Acasă era locul în care stăteam mai mult dimineața și seara, dar aproape niciodată în timpul zilei, în mare parte a timpului eram mereu pe fugă. Odată cu noul context în care ne aflăm, am avut surpriza plăcută de a realiza că e chiar bine să te oprești în loc, să te trezești dimineața și să începi lucrul direct în pijamale.

Cum arată programul tău zilnic și care e the highlight of your day?
Rutina nu este tocmai un lucru constant în viața de freelancer. Sunt zile în care nu mă mișc de la masă timp de 6-8 ore, urmate de un weekend în mijlocul săptămânii, dacă se întâmplă să termin proiectele pe care lucrez și să pot lua o pauză. 
Câteva obiceiuri pe care încerc să le mențin în rutina zilnică ar fi exercițiile fizice - o sesiune de yoga/ do it yourself home pilates sau o tură cu bicicleta în jurul cartierului ca o pauză de lucru și câte 30 de minute / o oră de citit dimineața sau seara. 

The highlight of my day ar fi orice lucru care îmi reamintește că trăiesc și mă face să fiu recunoscătoare pentru asta, mai ales în momente ca acestea. De la sport, la o sesiune scurtă de dans dimineața, la aventurarea ocazională după o cafea în oraș.

Ce ai învățat despre tine în izolare?
Pentru mine personal a fost ce am menționat mai devreme - importanța timpului acordat pentru sine, ‘taking things slow’. Mai repede sau mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Orice situație este un bun prilej de a învăța ceva, iar acest impas în care ne aflăm nu este o excepție.

Povestește-ne un pic despre ilustrația ta: de ce ai ales fix elementele acestea?
Ilustrația redă, în mare, zona mea de confort de acasă, pentru că mi-am folosit ca inspirație sufrageria cu întreaga ei ordine din dezordine.

Ce cărți ai pe noptieră zilele acestea?
Alternez între următoarele 3, momentan: Sapiens de Yuval Noah Harari, Amintiri, Vise, Reflectii de Jung și About Presence de Carlos L’abbate.

O recomandare de muzică:
Îmi vine în minte albumul lui Oddisee: The Odd Tape care, ascultat dimineața la cafea, promite un început bun de zi.

Cât de creativă e perioada asta pentru creativi? Ce faci când rămâi în pană de idei?
Depinde de persoană și în ce stare te regăsești în contextul actual. Depinde și de cum alegi să îți folosești timpul și energia. Personal, am trecut prin toate etapele de când cu izolarea, dar, când simt că nu mă ajută inspirația, pur și simplu fac complet altceva. Încerc să nu forțez ceva ce n-ar trebui forțat.

Care e primul lucru pe care vrei să-l faci când ieși din izolare?
Probabil ce își dorește toată lumea, să ies cât mai mult din casă, din oraș. Să îmi iau o pauza mai lungă peste vară, în care să pot călători puțin.

Un sfat pe care l-ai dat unui alt creativ în perioada asta. Sau unul pe care l-ai primit.
Aș reveni tot la self care, în special pe parte mentală, dar și fizică. Anxietatea este foarte prezentă printre noi în perioada aceasta, iar asta poate inhiba multe aspecte: creativitate, productivitate, nivelul de energie overall. Iar acestea sunt printre cele mai importante lucruri pe care le deții ca freelancer creativ.

Dacă te inspiră ordinea din „dezordine", descarcă ilustrația Alinei de mai jos, în format desktop sau mobile:

Vezi și alte subiecte:

Qreator – Home Together Edition: aplauze și mulțumiri!

07-10-2020

În fiecare joi seară, timp de trei luni, am fost împreună, online, live, cu artiști pe care ne-ar fi fost drag să-i avem oaspeți în casa Qreator, alături de comunitatea noastră excepțională, dar și de alți noi prieteni care au ales să ni se alăture.

SPLASH OF COLORS BY CORNELIA SPĂTARU

07-01-2020

Ploile calde de vară merită o ținută pe măsură: Qollection x Cornelia Spătaru propune două pelerine de ploaie în culori și modele efervescente pentru ea și pentru el.

Ce vrei să descoperi azi?