Blog

Acasă la Qreatori: Livia Fălcaru

Perioada prin care trecem vine cu multe provocări, dar și cu momente în care ne descoperim pasiuni sau înțelegem mai multe despre noi. Cum spațiile în care locuim au devenit mici universuri în sine, am vrut să găsim o modalitate prin care să ne facem vizite virtuale. Ca între prieteni care se știu de mult, șapte creativi români ne-au invitat la ei acasă printr-o serie de ilustrații desenate chiar de ei. 

Și pentru că viața digitală are nevoie din când în când de redecorare, te invităm să descarci ilustrațiile lor, în format desktop sau mobile. Așa, pleci în vizită sau te înveselești de fiecare dată când deschizi laptopul, tableta sau telefonul. 

În fiecare săptămână, vom publica un interviu cu fiecare dintre ei. Află cum își găsesc inspirația în această perioadă, ce au descoperit nou despre casele sau atelierele lor și despre ei înșiși.

Începem cu Livia Fălcaru și ilustrația ei care, speră ea, ne va face să ne simțim un pic mai bine. 

Ce formă de evadare ai găsit în perioada asta, pe lângă ilustrații? Cu ce îți ocupi timpul cel mai mult?
În ultima vreme am început să gătesc mai mult. Eram destul de bună la asta și înainte, însă nu prea aveam timpul necesar. Partea mea preferată este când așez mâncarea în farfurie, sincer. Simt că e ca și cum aș desena pe ea cu ce am gătit! Farfuria e “canvas-ul” practic. Îmi place să pot translata munca mea în orice pot.

Ce ai descoperit nou la casa ta, acum că stai mai mult în ea?
Că pot sta pe jos în locuri unde în general nu stăteam. Mi-am amplasat recent un loc de stat întins pe jos, în mijlocul atelierului meu de acasă. Și acum, o parte din activitățile mele de zi cu zi se desfășoară stând pe jos.

Cum arată programul tău zilnic și care e the highlight of your day?
Sincer, nu am un highlight al zilei pentru ca încerc, în general, ca toata ziua mea să fie cât mai plăcută cu totul.
Îmi încep ziua cu un matcha latte sau o cafea. Îmi pun halatul de pânză preferat și dau de mâncare pisicilor. Mă așez la birou și, în general, ziua mea de lucru începe cu răspunsul la mail-uri (care este mai time consuming decât ați crede!).
Apoi mă pun să lucrez pentru ce e prioritar. Îmi termin ziua de lucru desenând ceva pentru mine, de obicei. Iar pe final de zi, aleg să citesc sau să mă uit la un film. 

Ce ai învățat despre tine în izolare?
Am avut destul timp sa petrec cu mine însămi și să mă gândesc la lucruri mai puțin plăcute din viața mea. Mi-am pornit și un jurnal în care scriu despre ele. Am învățat că, pe cât am nevoie de oameni, pe atât nu am nevoie, într-un fel. Mi-am dat seama că eu sunt de ajuns pentru mine însămi.

Povestește-ne un pic despre ilustrația ta: de ce ai ales fix aceste elemente?
Am vrut să surprind fix atmosfera de zi cu zi din casa mea. Vreau ca oamenii să se simtă un pic mai bine când se uită la ea! :)

Ce cărți ai pe noptieră zilele acestea?
Sunt într-o perioadă a autobiografiilor. Vreau să văd ce au simțit și cum au trăit anumiți artiști care îmi plac mie. De exemplu, acum citesc biografiile lui Marc Chagall și a Marinei Abramovici.

O recomandare de muzică:
Playlist-ul meu de mixed-feelings de pe Spotify pe care îl găsiți aici.

Cât de creativă e perioada asta pentru creativi? Ce faci când rămâi în pană de idei?
Depinde de zi. Am unele zile în care am super inspirație și fac munca pentru 3 zile la un loc. Am și zile în care mă ajunge toată izolarea aceasta și mă simt cumva secată de energie și creativitate. 
Îmi place ca atunci când mă simt mai low, să nu forțez nota. Mă distrag cu alte lucruri și încerc să găsesc inspirație în alt gen de activități. Mă ajută mult să fac o plimbare pe afară când nu mă simt foarte în formă.
E interesant că, deși faci alt gen de activitate, creierul tău încă adună și procesează tot felul de informații și nu știi niciodată de unde te lovește o idee bună. Aici aș spune că merge perfect motto-ul meu: “Keep going.”

Care e primul lucru pe care vrei să-l faci când ieși din izolare?
Să mă văd cu părinții și prietenii și să îi iau pe toți în brațe.

Un sfat pe care l-ai dat unui alt creativ în perioada asta. Sau unul pe care l-ai primit.
Ceva ce sfătuiesc pe toata lumea, inclusiv pe mine, în fiecare zi, este să nu pună presiune pe ei în niciun fel în perioada asta. Este o situație fără precedent și sunt sigură că fiecare are modul lui de a coopera cu ceea ce se întâmplă. Nu există un mod corect sau greșit de a face lucrurile acum. 
Am observat că se promovează mult, în ultima vreme, această productivitate toxică în social media. E super ok să share-uiești ceea ce faci, să te bucuri și să împarți cu alții reușitele tale (până la urmă, de asta există social media). Însă am ajuns, în ultima perioadă, să îmi reconsider oamenii pe care îi urmăresc pe internet și felul în care ei mă fac să mă simt. 
Eu am dat mute/unfollow tuturor oamenilor care nu mă făceau să mă simt ok cu mine însămi. Și e complet ok să faceți și voi asta, daca aveți nevoie. Consider că e cel mai sănătos, mai ales acum. You do you!

Dacă vrei să ai ilustrația Liviei la tine pe tabletă, telefon sau să o folosești ca background, o poți descărca de aici:

Vezi și alte subiecte:

Acasă la Qreatori: Yanna Zosmer

05-21-2020

De când stăm cu toții acasă, rutinele și prioritățile ni s-au schimbat. Unii dintre noi se simt mai creativi, alții găsesc inspirație în locuri neașteptate.

Acasă la Qreatori: Vlad Dumitrescu

05-14-2020

O nouă săptămână, un nou motiv să descoperim casa unui alt ilustrator român.

Ce vrei să descoperi azi?