Blog

ACASĂ LA QREATORI: RALUCA BĂRARU

Seria Acasă la Qreatori ne arată fragmente de artă și viață din lumea a șapte ilustratori români. Pentru că zilele tuturor s-au mutat mai mult în digital, iar casele noastre s-au transformat în birouri, săli de teatru sau concerte, am vrut să ne luăm doza de inspirație de la creativii din jurul nostru. 

Azi mergem într-o vizită virtuală la Raluca Băraru: atât prin desenul ei, cât și prin interviul de mai jos. Ilustrația ei include chemarea procrastinării și câinii cu care face plimbări lungi pe dealuri, până la apus.

Nu uita că poți să transformi fiecare ilustrație în wallpaper pentru telefon, tabletă sau laptop. Ți-am pregătit două formate care să te inspire în fiecare zi și să-ți dea un mic refresh la viața digitală.

Ce formă de evadare ai găsit în perioada asta, pe lângă ilustrații cu ce îți ocupi timpul cel mai mult?
Grădinăresc. Am o grădină măricica ce a fost complet ignorată până acum. Așa că m-am dedicat ei în perioada aceasta, cu suspicios de multă pasiune, aș vrea sa adaug. Visez noaptea alei și bulbi de trandafiri, iar în duș curge de pe mine mai mult pământ decât tuș.

Ce ai descoperit nou la casa ta, acum că stai mai mult în ea?
Am descoperit tot ce mai am de făcut. Fiecare detaliu ce trebuie perfecționat, îndreptat, vopsit, zidit. Și, la propriu, am descoperit temeiul casei (un temei din lemn peste care fusese pusă zidărie, iar la așa o casa frumoasă și veche nu se făcea).
Ca să clarific un pic situația: eu am ca reședința de vară o căsuță de pe la 1914. Are structura de lemn și pereți albi și groși, geamuri albastre și uși mici și grele. O căsuță pe care o ador din multe motive și, nu în ultimul rând, pentru ca mă inspiră și liniștește.

Cum arată programul tău zilnic și care e the highlight of your day? 
Trezit de dimineață, băut cafeaua, udat grădina, lucrat 6-7 ore (da, sunt în ritm de corporație pe viață) și apoi muncit diverse prin curte până pe la 19.30 când, și aici e highlight-ul, îmi urc câinii pe dealuri, pe unde hălăduim până vedem cum apune soarele peste vale.

Ce ai învățat despre tine în izolare?
Că frica și lipsa de informare corecta pot face ravagii mai mari ca orice virus și că nu îmi place să gătesc. Dar deloc.

Povestește-ne un pic despre ilustrația ta: de ce ai ales fix elementele acestea?
Este exact universul meu de lucru. Atelierul mic cu sobiță și bârne groase în tavan, câinii apărând de peste tot și, într-un colț, chemarea procrastinării. :)

Ce cărți ai pe noptieră zilele astea? 
Atlas botanic și Tratat de plante medicinale și aromatice cultivate. :)

O recomandare de muzică:
Dați-vă un pic pe nicream.fm. Curăță panica.

Cât de creativă e perioada asta pentru creativi? Ce faci când rămâi în pană de idei?
Aș spune că e ca orice altă perioadă. Poate mai creativă pentru că sunt multe subiecte puternice cu care rezonăm toți. Și cineva trebuie să le exprime, nu?
Când rămân în pană de idei (lucru rar), petrec mai mult timp cu mine. Plonjez mai mult înăuntru. Să văd ce e stricat și de ce.

Care e primul lucru pe care vrei să-l faci când ieși din izolare?
Să merg la mare. Mi-e tare dor de ea.

Un sfat pe care l-ai dat unui alt creativ în perioada asta. Sau unul pe care l-ai primit.
Împrietenește-te cu monștrii personali. :)

Acum că ai cunoscut-o pe Raluca, descarcă ilustrația ei în varianta desktop sau mobile:

Vezi și alte subiecte:

Acasă la Qreatori: Yanna Zosmer

05-21-2020

De când stăm cu toții acasă, rutinele și prioritățile ni s-au schimbat. Unii dintre noi se simt mai creativi, alții găsesc inspirație în locuri neașteptate.

Acasă la Qreatori: Vlad Dumitrescu

05-14-2020

O nouă săptămână, un nou motiv să descoperim casa unui alt ilustrator român.

Ce vrei să descoperi azi?