Blog

Amintiri de călătorie la Qreator by IQOS

În 10 noiembrie, Qreator by IQOS a găzduit o nouă ediție a Seratei cu scrisori, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente care au loc în vila Oromolu, pus la cale de Marius Chivu, unul dintre curatorii Institutului Qreator. 

Searata cu scrisori s-a aflat la cea de a noua sa ediție, iar numărul spectatorilor, online de această dată, a fost de aproximativ trei ori mai mare decât full house-ul obișnuit, astfel că mai mulți prieteni s-au putut bucura de lectura invitaților. 

În introducere, Marius Chivu a prezentat tema ediției și motivația acesteia. Astfel, am aflat că ne vom bucura de gândurile unor iluștri călători români prin lume și de impresiile unor călători străini prin România. 

„Ar fi trebuit să se întâmple această ediție în martie, ca o inspirație pentru vara ce urma să vină. Lucrurile au evoluat neașteptat, însă, așa că trecem de la ideea de inspirație la ideea de resemnare, o să citim în seara asta scrisori pentru a ne consola că am călătorit mai puțin sau poate chiar deloc anul acesta.” 

Prima invitată, actrița Iulia Lumânare, a citit descrierea unei furtuni pe apă, așa cum a trăit-o Emil Racoviță, primul biolog din lume care a studiat viața arctică, la bordul navei Belgica. Al doilea invitat a fost jurnalistul Radu Naum, care ne-a redat descrierea în detalii colorate a locuitorilor și vieții în Port Louis, așa cum a fost publicată în ziarul Universul, la finele anului 1900. Genevieve Fieraru, gazdă a evenimentului alături de Marius Chivu, ne-a redat impresiile unui călător străin în Transilvania secolului al XIX-lea, Auguste de Gérando, eseist și istoric francez, mutat în Transilvania după căsătoria cu contesa Emma Teleki. Următorul invitat, artistul vizual Laurențiu Midvichi, a relatat impresiile unui voiaj la Constantinopole, așa cum l-a văzut Camil Petrescu într-un reportaj publicat în 1923 și intitulat „Simplu itinerar pentru uzul bucureștenilor”, care începea cu „Nu-mi plac călătoriile!” 

Într-o intervenție înregistrată, am aflat, în lectura scriitoarei Tatiana Niculescu, ce l-a impresionat pe George Călinescu în vizita făcută în China, dintr-un volum publicat în 1955. După incursiunea asiatică, Serata cu scrisori a revenit în capitala României, odată cu impresiile de călătorie ale scriitorului și jurnalistului ceh Jan Neruda, în lectura lui Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks. Autorul a remarcat machiajul și ținutele elegante ale doamnelor vremii, muzicalitatea limbii române, „dulce ca un clopoțel”, dar și cele o mie de birje „care se aud huruind pe străzi până după miezul nopții”. 

Marius Chivu a participat, de asemenea, cu o scrisoare semnată Costache Olăreanu într-un volum de călătorii fictive, astfel că am călătorit împreună pe o insulă unde melcii erau atât de dolofani și voinici încât doi oameni cu greu i-ar fi putut dezlipi de pământ și care ar fi putut fi domesticiți – sugereaza autorul – ca să ajute la... arat! 

A noua ediție a Seratei cu scrisori a fost închisă de Iulia Lumânare, cu o poezie de călătorie semnată Nora Iuga. 

Îți mulțumim dacă ai călătorit alături de noi la acest eveniment. La bună revedere!

Vezi și alte subiecte:

Instrumentele bizare la aniversare!

07-31-2021

Pe 31 iulie se celebrează Ziua Instrumentelor Neuzuale. Originile acestei sărbători nu sunt cunoscute, însă noi credem că e o ocazie la fel de bună ca oricare alta pentru a face încă o reverență în fața creativității.

Simplitatea ca stil de viață

07-12-2021

Urmând ca trend minimalismul, încurajați de noile filosofii scandinave cu privire la o viață mai simplă – Hygge, Likke sau Lagom – dar și de lecțiile celebrei Marie Kondo, putem păși, în ritm comod, către o viață mai simplă.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.