Blog

Art in Motion la Qreator by IQOS cu Roman Tolici și Andrei Gamarț

Anul trecut, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, porțile Qreator by IQOS au fost larg deschise pentru oaspeți, iar îmbinarea între artă și tehnologie a putut fi admirată într-o expoziție inedită. Romanian Living Paintings a propus 31 de lucrări ale unora dintre cei mai cunoscuți pictori români, animate pe muzica lui Silent Strike.
Pentru că acest concept s-a bucurat de aprecierea publicului (căruia îi mulțumim!) și pentru că anul acesta a adus cu sine nenumărate schimbări, dar mai ales nevoia de a rămâne în siguranță, am creat un nou concept, #ArtInMotion, un concept hibrid, care provoacă toate simțurile privitorului. 

Art in motion stabilește o punte de legătură între arta contemporană, tehnologie și animația digitală. Expoziția a adus în fața publicului 15 lucrări reprezentative, semnate de Andrei Gamarț și Roman Tolici, prezentate în două variante: una originală, așa cum a conceput-o artistul, iar cealaltă, într-o versiune animată, care oferă privitorului noi perspective asupra lucrării originale.

Artă și tehnologie, artiști plastici și artiști digitali, online și offline, rigoare și imaginație – acesteau au fost premisele evenimentului Art in Motion care i-a avut invitați pe cei doi creatori într-o discuție live și moderată de Roxana Gamarț, co-fondatoarea Mobius Gallery.

O ocazie unică pentru fanii lui Roman Tolici și Andrei Gamarț să viziteze virtual o expoziție cu operele celor doi, prezentate chiar de autori, dar și oportunitatea de a afla detalii despre arta și viața acestora. 

Tehnologia în procesul de creație
Andrei Gamarț: Eu am încercat niște experimente. Am un proiect acum de pictură live. Mă interesează mult noile media, nu doar ca unealtă, dar în același timp ca o situație care ridică o problemă, o discuție despre ce e real și ce e virtual, despre noi realități și noi experiențe care par adevărate, dar nu sunt. 
Roman Tolici: Eu folosesesc tehnologia. Poate nu la scară largă, dar cred că ce e important e că un artist aduce un plus de suflet folosindu-se de tehnologie. 

Arta în online – variantă viabilă?
Roman Tolici: Eu cred că nu tocmai. Online funcționează foarte bine ca o reclamă făcută artei, dar nu ca mediu al artei în sine. Nu se poate compara experiența în fața obiectului de artă cu nimic din ceea ce e virtual. 
Andrei: Mediul online e lipsit de o oarecare materialitate.

Există sens în artă fără receptor? 
Roman Tolici: Eu fac lucrările, în primă fază, în primul rând pentru mine. Vizualizez o imagine și vreau s-o transpun așa cum o văd, așa că pentru mine ar avea în continuare sens. 
Andrei Gamarț: Pentru mine arta mea e în mare parte un proces, un proces de cunoaștere, și, da, sigur aș continua să pictez pentru că am nevoie de asta.

Cei doi artiști au prezentat și o parte din lucrările incluse în expoziție, iar cei care au urmărit discuția au putut vedea, online, live, lucrările în varianta lor animată și au putut adresa întrebări. De asemenea, într-un exercițiu de imaginație, gazda discuției, Roxana Gamarț, i-a întrebat pe cei doi – dar a intrat în dialog și publicul – care este lucrarea de artă pe care le-o sugerează perioada pe care o traversăm cu toții. 

Lucrările lui Roman Tolici și Andrei Gamarț, animate de Adistu și Popixar, pot fi admirate pe pagina de Instagram Qreator by IQOS.

Vezi și alte subiecte:

Instrumentele bizare la aniversare!

07-31-2021

Pe 31 iulie se celebrează Ziua Instrumentelor Neuzuale. Originile acestei sărbători nu sunt cunoscute, însă noi credem că e o ocazie la fel de bună ca oricare alta pentru a face încă o reverență în fața creativității.

Simplitatea ca stil de viață

07-12-2021

Urmând ca trend minimalismul, încurajați de noile filosofii scandinave cu privire la o viață mai simplă – Hygge, Likke sau Lagom – dar și de lecțiile celebrei Marie Kondo, putem păși, în ritm comod, către o viață mai simplă.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.