Blog

Art in Motion la Qreator by IQOS cu Roman Tolici și Andrei Gamarț

Anul trecut, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, porțile Qreator by IQOS au fost larg deschise pentru oaspeți, iar îmbinarea între artă și tehnologie a putut fi admirată într-o expoziție inedită. Romanian Living Paintings a propus 31 de lucrări ale unora dintre cei mai cunoscuți pictori români, animate pe muzica lui Silent Strike.
Pentru că acest concept s-a bucurat de aprecierea publicului (căruia îi mulțumim!) și pentru că anul acesta a adus cu sine nenumărate schimbări, dar mai ales nevoia de a rămâne în siguranță, am creat un nou concept, #ArtInMotion, un concept hibrid, care provoacă toate simțurile privitorului. 

Art in motion stabilește o punte de legătură între arta contemporană, tehnologie și animația digitală. Expoziția a adus în fața publicului 15 lucrări reprezentative, semnate de Andrei Gamarț și Roman Tolici, prezentate în două variante: una originală, așa cum a conceput-o artistul, iar cealaltă, într-o versiune animată, care oferă privitorului noi perspective asupra lucrării originale.

Artă și tehnologie, artiști plastici și artiști digitali, online și offline, rigoare și imaginație – acesteau au fost premisele evenimentului Art in Motion care i-a avut invitați pe cei doi creatori într-o discuție live, transmisă pe pagina de FB Qreator by IQOS și moderată de Roxana Gamarț, co-fondatoarea Mobius Gallery. 

O ocazie unică pentru fanii lui Roman Tolici și Andrei Gamarț să viziteze virtual o expoziție cu operele celor doi, prezentate chiar de autori, dar și oportunitatea de a afla detalii despre arta și viața acestora. 

Tehnologia în procesul de creație
Andrei Gamarț: Eu am încercat niște experimente. Am un proiect acum de pictură live. Mă interesează mult noile media, nu doar ca unealtă, dar în același timp ca o situație care ridică o problemă, o discuție despre ce e real și ce e virtual, despre noi realități și noi experiențe care par adevărate, dar nu sunt. 
Roman Tolici: Eu folosesesc tehnologia. Poate nu la scară largă, dar cred că ce e important e că un artist aduce un plus de suflet folosindu-se de tehnologie. 

Arta în online – variantă viabilă?
Roman Tolici: Eu cred că nu tocmai. Online funcționează foarte bine ca o reclamă făcută artei, dar nu ca mediu al artei în sine. Nu se poate compara experiența în fața obiectului de artă cu nimic din ceea ce e virtual. 
Andrei: Mediul online e lipsit de o oarecare materialitate.

Există sens în artă fără receptor? 
Roman Tolici: Eu fac lucrările, în primă fază, în primul rând pentru mine. Vizualizez o imagine și vreau s-o transpun așa cum o văd, așa că pentru mine ar avea în continuare sens. 
Andrei Gamarț: Pentru mine arta mea e în mare parte un proces, un proces de cunoaștere, și, da, sigur aș continua să pictez pentru că am nevoie de asta.

Cei doi artiști au prezentat și o parte din lucrările incluse în expoziție, iar cei care au urmărit discuția au putut vedea, online, live, lucrările în varianta lor animată și au putut adresa întrebări. De asemenea, într-un exercițiu de imaginație, gazda discuției, Roxana Gamarț, i-a întrebat pe cei doi – dar a intrat în dialog și publicul – care este lucrarea de artă pe care le-o sugerează perioada pe care o traversăm cu toții. Răspunsurile le poți afla dacă urmărești discuția pe care o poți viziona aici

Lucrările lui Roman Tolici și Andrei Gamarț, animate de Adistu și Popixar, pot fi admirate pe pagina de Facebook Qreator by IQOS și pe pagina de Instagram Qreator by IQOS.

Vezi și alte subiecte:

HUMANS OF QREATOR: INTERVIU CU SIMION BOGDAN-MIHAI

12-02-2020

Simion Bogdan-Mihai este cel mai tânăr culegător și promotor al muzicii tradiționale orale acustice.

Teatru LIVE la Qreator by IQOS: Noi4!

11-27-2020

Joi, 19 noiembrie, la Qreator by IQOS a fost TEATRU. Chiar așa, cu majuscule, la superlativ, jucat cu măiestrie și transmis live către mai bine de 1.300 de spectatori.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.