Blog

Ce înseamnă teatrul pentru tine?

Anul acesta a început cu speranța că ne vom putea vedea artiștii preferați pe scenă mai des decât în anul precedent și cu dorința ca emoțiile oferite de experiența jocului pe scenă și a ropotelor de aplauze să fie trăită în sala de spectacol, mai degrabă decât din fața ecranelor. 

În anul care a trecut ne-am străduit, la Qreator by IQOS, să nu lăsăm actorii fără spectatori și nici publicul fără teatru. Din această dorință a luat naștere seria noastră de evenimente Qreator - Home Together Edition, o inițiativă multipremiată, apreciată atât de cei care ne sunt aproape cât și de artiștii care ne-au bucurat cu arta lor.


Qreator - Home Together Edition, a debutat cu un regal teatral, chiar pe 27 Martie, de Ziua Internațională a Teatrului. I-am urmărit cu drag atunci pe Maia Morgenstern și Valentin Roșca în spectacolul „Mic și-al dracu’”, în transmisie live de pe scena Teatrului Evreiesc de Stat. 
Au urmat alte evenimente teatrale de-a lungul anului, transmise live de la Qreator by IQOS: „Aici nu se simte”, cu Lia Bugnar și Marius Manole, „Freak Show”, cu Florin Piersic Jr, „Noi4”, cuMarius Manole, Maria Obretin, Oana Tudor și Lia Bugnar, și, în luna decembrie, „Două liniuțe”, cu Marius Manole, Medeea Marinescu, Anghel Damian, Lia Bugnar, Catalin Babliuc, Irina Antonie și Alexandru Nagy. 

Chiar și fără să-i audă aplauzele, reacțiile și comentariile publicului au încălzit inimile artiștilor și ne-au transmis și nouă mulțumirea că am putut aduce împreună actorii și spectatorii, fie și online. Teatrul rămâne o formă de evadare, o pauză de la rutina zilnică, moment de bucurie împărtășită sau, dimpotrivă, ocazie de a căuta în noi înșine gânduri și emoții noi. 

Și, pentru că tuturor ne este dor de teatru, am selectat câteva gânduri despre această artă. Ele reflectă ceea ce simțim și noi dar nu putem exprima în această perioadă în care, pentru a fi în siguranță, suntem nevoiți să păstrăm distanța unii de ceilalți.

Ciatele le aparțin lui Eugene Ionesco și Radu Beligan, doi creatori români de geniu, și vorbesc despre arta lor și despre felul în care aceasta ne atinge tuturor existența. 

Teatrul rămâne o formă de evadare, o pauză de la rutina zilnică, moment de bucurie împărtășită sau, dimpotrivă, ocazie de a căuta în noi înșine gânduri și emoții noi. Și, pentru că tuturor le e dor de teatru, am selectat câteva gânduri despre această artă. Ele aparțin celor doi creatori români invitați de International Theater Institute (ITI) să ofere întregii lumi mesaje despre arta lor, o tradiție care durează din 1962. Eugene Ionesco și Radu Beligan.


Teatrul este o construcție a imaginației neîngrădite. Fiecare dintre noi trebuie să fie un inventator și chiar bucuria invenției e cea care m-a determinat să scriu piese de teatru. A-ți  folosi imaginația și inventivitatea nu reprezintă o distracție aristocratică. Fiecare dintre noi este un potențial artist (...) Arta, după cum se spune, nu cunoaște frontiere, și nici teatrul nu ar trebui să aibă așa ceva. Depășind divergențe ideologice, castă, rasă, perspectivă națională și țări individuale, teatrul ar trebui să fie o țară universală, locul de întâlnire al tuturor oamenilor care împărtășesc aceeași angoasă și aceleași speranțe dezvăluite de imaginație. Teatrul nu ar trebui să fie nici arbitrar, nici realist, ci o expresie a identității noastre, a continuității și a unității noastre.- Eugene Ionesco, 1976, International Theater Institute (ITI) 


ESTE BINE CUNOSCUT: teatrul a dat demnității umane prima sa mărturie; una care, în lupta sa împotriva violenței și opresiunii, în efortul său de a înțelege și avertiza, nu poate fi prescrisă de nimeni. 
ESTE BINE CUNOSCUT: Teatrul, înaintea celorlalte arte, a recunoscut și a exprimat problemele de conștiință, a înțeles unde au venit și ce le-a creat; și, prin protest și suferință a rațiunii afirmate, a adus lumii echilibru.  
ESTE BINE CUNOSCUT: Teatrul l-a învățat pe om să se înfrunte cu sinceritate, cu o examinare infinită; să-și înfrunte vina și să-și asume responsabilitatea pentru sine; l-a învățat să ia în considerare și să se ridice spre ceea ce ar putea fi mai degrabă decât să se plece la limitările pe care a fost condus să le accepte. L-a învățat egalitatea prin protest și cum un singur om este un întreg univers. - Radu Beligan, 1977 


Teatrul are un loc special la Qreator by IQOS și ne vom revedea cât de curând se poate cu alte evenimente. Până atunci, La mulți ani cu emoții frumoase! 

Mesajul oficial al lui Helen Mirren cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Teatrului, extras și tradus de pe platforma World-theatre-day.org

Acestea sunt vremuri grele pentru spectacolele live și mulți artiști, tehnicieni și artizani, femei și bărbați, s-au zbătut într-o profesie care este deja plină de nesiguranță.
Poate chiar această insecuritate, permanent prezentă, i-a făcut mai capabili să supraviețuiască acestei pandemii, cu spirit și curaj.
Imaginația lor se vede deja, în aceste noi circumstanțe, prin modurile inventive, distractive și emoționante de comunicare, mulțumită, în mare parte, internetului.
Oamenii și-au spus povești de când se află pe această lume, iar frumoasa cultură a teatrului va trăi atât timp cât noi vom fi aici.
Nevoia de a crea pe care o au scriitorii, designerii, dansatorii, cântăreții, actorii, muzicienii sau regizorii nu va fi niciodată sufocată, iar în viitorul foarte apropiat va înflori din nou, cu o nouă energie și o nouă înțelegere a lumii în care trăim cu toții.
Iar eu abia aștept asta!

Vezi și alte subiecte:

S-A JUCAT „HAMLET ŞI NOI” LA QREATOR

11-29-2017

Cum a fost spectacolul „Hamlet şi noi” , un laborator teatral itinerant, pus în scenă de Antoaneta Cojocaru la Qreator

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.