Blog

„Două liniuțe” – teatru la superlativ!

Miercuri seara, scena virtuală de la Qreator by IQOS a fost din nou gazda unui spectacol de teatru, jucat live și transmis prin live-streaming.

De data aceasta, s-a jucat spectacolul „Două liniuțe”, scris și regizat de Lia Bugnar. Aceasta i-a avut alături, în distribuție, pe Marius Manole, Medeea Marinescu, Anghel Damian, Cătălin Babliuc, Irina Antonie și Alexandru Nagy. 

„Două liniuțe” e o dramă cu accente comice sau o comedie cu accente dramatice. Oricum ne-am raporta la text și interpretare, spectacolul îmbină aparențele cu ceea ce e dincolo de ele, iubirea cu minciuna, lacrimile și râsul, într-un carusel de emoții și poveștile unei bănci care a văzut multe și se pricepe la oameni așa cum nici măcar unii oameni nu reușesc.

Spectacolul a fost un adevărat tur de forță pentru cei șapte actori, cu atât mai mult cu cât reglementările actuale au impus o scenă în aer liber, iar condițiile meteo n-au fost dintre cele mai prietenoase, ca să nu spunem chiar vitrege: ploaie măruntă și puține grade Celsius. 
Cu siguranță însă, talentul și dăruirea protagoniștilor au învins contextul, iar spectacolul s-a bucurat de aprecierile extrem de călduroase a peste 2.400 de spectatori, care au contribuit cu peste 1.600 de comentarii, reacții și shares. Ca de obicei, iată și câteva dintre comentariile spectatorilor: 

„Mulțumesc frumos pentru spectacol, chiar în timpul crizei, pandemiei și distanțării sociale și culturale! Sunteți minunati în efortul vostru de a ne oferi teatru de bună calitate!”

„Vă iubesc, dragilor! Vă admir și prețuiesc pentru ceea ce sunteți și pentru efortul uriaș pe care-l faceți să jucați în aer liber, pe frigul ăsta. Vă mulțumim că ne încântați, că existați pentru noi!”

„Pentru mine, dragă Qreator, este CADOUL de Crăciun!”

„Ne dorim ca actorii să știe că le mulțumim! Felicitări întregii echipe! Păcat că nu pot auzi aplauzele noastre!”

„Piesa asta ar trebui să devină o referință în istoria teatrului. Sunteți grozavi și ne aduceți atâta bucurie! Ne vom ridica în picioare să vă aplaudăm!”

„Sunteți minunați!!! Mulțumim pentru că ați înghețat, ca să ne încălziți sufletele!! Felicitări!”

Mulțumim și noi pentru toate gândurile și cuvintele frumoase și, mai jos, vă invităm să citiți un interviu cu Lia Bugnar, autoare, regizoare și actriță în spectacolul jucat miercuri, pe scena Qreator by IQOS. 

Q: Lia, voi ați jucat spectacolul acesta de multe ori, dar cum a fost experiența de aseară?
LB: A fost responsabilizant, într-un fel, pentru că am avut senzația aia de când se filma pe peliculă, care era foarte scumpă, astfel că aveai voie doar o dublă, nu era loc de greșeli. Așa și la noi aseară, nu prea era voie să greșim, că se uită multă lume și ar fi excelent să n-o zbârcim. A fost mai responsabilizant decât la teatru, unde suntem în mediul nostru, iar acum erau multe lucruri care puteau merge rău. 

Q. Nici vremea nu a fost prietenoasă.
LB: Și asta. Nu cred că s-a văzut sau auzit acasă, dar noi eram acolo într-o gălăgie „cruntissimă”. Rolul meu e din prima secundă până în ultimele trei minute de spectacol, sunt mereu la scenă și, spre deosebire de colegii mei, care au mai urmărit și live-ul, eu n-am putut să verific cum se aude. Ei știau, deci, că e impecabil sunetul, dar eu urlam pentru că îmi era teamă că nu mă aud la cei de-acasă. Noi, acolo, aproape că nu ne auzeam între noi când vorbeam, atât de tare era zgomotul de fond venit de pe bulevard, de la oamenii care treceau pe lângă noi. Abia în ultimele trei minute, când am ieșit din scenă, mi-am dat seama că din transmisie s-a auzit impecabil și am înțeles de ce toți ceilalți vorbeau pe un ton normal.

Q: S-a văzut și s-a auzit foarte bine și doar în câteva rânduri s-au văzut în cadru oameni care nu erau în distribuție. Și-o pisică!
LB: Pisica aceea a fost foarte drăguță, a tot venit pe-acolo de la bun început, eu speram că se și așeze pe bancă, dar n-a avut chiar atâta curaj. 

Q: Cum ați colaborat cu echipa tehnică?
LB: Echipa a fost fenomenală. Un sunetist și doi operatori care filmează cu cinci camere și practic fac treaba unei echipe care, în mod normal, ar avea 12 oameni. Nu mai spun de tipul de la montaj, care este un zeu! Senzațional de profesioniști, au citit piesa înainte de repetiție, toți știau exact care-i treaba, sunt de vis. Dacă ar fi toată lumea din România așa, am fi cea mai tare țară din lume! 

Q: O performanță aplaudată de 2.400 de spectatori. Nu există nici o sală care i-ar fi putut găzdui pe toți. Poate doar Polivalenta.
LB: Poate Polivalenta, da. Dar acolo nu poți să joci teatru. Sau un stadion. 
Cred că acești 2.400 n-au cum să fie decât spectatori foarte, foarte buni pentru că, la ce ofertă e pe Internet și cu FNT care tocmai s-a terminat... E inflație de conținut, dar faptul că 2.400 de oameni ne-au ales pe noi e un semn că sunt spectatori buni. Ne-au ales pe noi în loc să se uite pe Netflix sau la orice altceva, că zilele astea poți să te uiți cu orele pe Internet la tot felul de chestii... Faptul că oamenii ăstia și-au notat ziua și ora spectacolului, că au fost acolo, au dat share, au comentat, că au stat alături de noi, 2.400 de oameni, mi se pare o mare izbândă, ca și cum aș fi vândut o sală mare de bilete. A fost foarte onorant. 
Și, mi-au spus colegii, au și fost comentarii foarte calde și frumoase. 

Q: Mulți spectatori au spus că le era dor de teatru, probabil că și vouă să jucați. 
LB: Aici a fost o situație aparte pentru mine, fiindcă eu n-am ieșit mai deloc din scenă și am jucat fără să am nici un fel de reacție, mi-a lipsit cumva energia pe care o iei din sală, acest combustibil pe care noi îl primim pe scenă de la spectatori. S-a simțit un pic absurd, că e absurd să faci teatru fără spectatori, și nu în sensul ionescian, iar asta te obliga cumva la o mai mare concentrare pe poveste. Iar asta, în ciuda tuturor chestiunilor bruiante, oameni, zgomotul străzii, pentru mine a fost cel mai bun exercițiu de concentrare din viața mea. 

Q: Pentru că suntem pe final de an, apropo și de acest superlativ pe care tocmai l-ai menționat, care sunt lucrurile bune pentru tine într-un an extrem de dificil pentru toată lumea?
LB: Sincer, eu aveam nevoie să mă retrag un pic din caruselul fiecărei zile, ceva ce căpăta viteză din ce în ce mai mare și din care n-aveai cum să cobori, cu atâtea lucruri de făcut, mereu și mereu. Sigur, sunt oameni care au suferit pierderi rele și grave în perioada asta, dar trebuie să spun că pentru mine a fost foarte bine că am putut fie să nu fac nimic, fie să fac un singur lucru odată, doar lucrul ăla și atât, să mă gândesc la el, să mă bucur de el. E un lux pe care eu nu l-am mai trăit de foarte mult timp. 
Și am realizat că toată această socializare virtuală, o formă de singurătate în mulțime, era ca o dependență, tot vrei aprecieri, ciocolățele din astea virtuale. Am constat că se poate foarte bine și fără. La un moment dat, toată „iubirea” asta publică, și pun mari ghilimele la „iubire”, se topește ca zăpada la soare și rămâi în aer dacă asta e ceea ce te mână pe tine. 
Anul ăsta a fost așa, ca o sesiune de yoga care durează luni de zile. 

Q: Te-a inspirat să scrii? 
LB: Am scris, da! Dar nu despre asta. Eu nu vreau niciodată să concurez realitatea cu ce scriu. Eu am avut noroc, dar știu că sunt oameni care au suferit foarte tare în această perioadă și respect asta. Nu mai suntem pe vremuri când realitatea se băga sub preș, acum sunt milioane de povești, suntem ținuți la curent cu tot și e foarte greu să bați chestia asta. Singurul lucru pe care pot eu să-l ofer spectatorilor este o poveste din mine, încă o poveste  pe care s-o găsesc în mine. Sigur, tot ce se întâmplă în jur mă modifică, toți suntem suma întâmplărilor și întâlnirilor noastre, dar eu o să continui să caut povești la mine, nu la știri. Cum ar fi să vină oamenii la un spectacol de-al meu acum și să dea tot de pandemie?! Nu! 
Și povestea de-aseară: e un love story în care vorbesc și obiectele. Da, contează cum am spus-o, dar povestea, altfel, e banală, s-a spus de milioane de ori. Oamenii însă, au nevoie să ficționalizezi pentru ei, să inventezi niște personaje, nu să iei unele „de-a gata”. 

*** 
A fost teatru la Qreator by IQOS și o să mai fie. Rămâi alături de noi ca să nu ratezi surprizele pe care le pregătim în continuare! 

Vezi și alte subiecte:

Primăvara asta îți poți reîmprospăta garderoba și stilul!

04-22-2021

Cum sună o sesiune de consultanță online de styling cu Irina Voinea, unul dintre cei mai apreciați stiliști și creatori de modă de la noi?

TRENDURI 2021. Design interior: Mutifuncționalitate

03-30-2021

Am început cu fashion, am continuat cu design grafic, iar astăzi ne îndreptăm atenția spre designul interior.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.