Blog

Florin Cobuz, creatorul ModuLamp: „Creativitatea va fi principalul nostru atu”

Vremea este schimbătoare, insă, încet-încet, zilele au devenit mai lungi și mai luminoase. Deoarece lumina este esențială pentru starea noastră de bine și pentru activitățile noastre în general, ne-am gândit ca următorul obiect de design, în serie limitată, prezentat în cadrul Qollection, să fie un obiect de iluminat.


ModuLamp este o creație ce poartă semnătura arhitectului Florin Cobuz și o primă colaborare între Nod design lab și Qreator. Dacă ne vei face o vizită la binecunoscuta adresă Aviatorilor 8A în perioada 7 iunie - 7 iulie, această nouă sursă de lumină, ingenioasă și versatilă, poate intra în viața ta.                                                           
Până atunci, așa cum te-am obișnuit, îți prezentăm un interviu cu Florin Cobuz, creatorul ModuLamp, în care discutăm despre creativitate, provocări și lumina viitorului! 
 

Lectură plăcută! 

Ai terminat arhitectura, dar ai pornit destul de repede pe drumul antreprenoriatului. În care din aceste domenii îți folosești mai mult creativitatea?

Din punctul meu de vedere, nu contează domeniul în care activezi ca să fii creativ. Oricine poate fi creativ, însă avem această preconcepție, că sunt unele domenii unde nu ai cum să-ți exerciți această „putere”, de altfel, naturală. 
Eu încerc să-mi folosesc creativitatea în orice decizie pe care o iau, indiferent că e vorba de design sau business. Și cum tehnologia, împreună cu inteligența artificială, evoluează în aceste timpuri mai repede decât ne putem imagina, creativitatea va fi, pe termen mediu, principalul nostru atu cu care putem excela în fața unei minți artificiale. 

 

După un an plin de provocări, aveți un proiect nou: Nod design lab. Povestește-ne puțin despre planurile voastre.

Un laborator de design propriu al Nod makerspace este pe lista noastră de „to do” încă de la începuturi. Dupa atâția ani în care „ne-am facut mâna”testând o multitudine de idei și învățând tot ce pot echipamentele din atelier să facă, a investi timp într-un laborator de design colaborativ a venit ca un pas natural. Și, când spun „colaborativ”, mă refer la dorința de a implica întreaga comunitate Nod, alături de echipa noastră. 
Sunt atât de multe idei de făcut, dar multe dintre ele rămân numai în stadiu de prototip din cauză că designerul nu știe să producă industrial, să facă marketing, nu poate să își vândă produsul așa acum ar trebui. Orice designer care crede ca le poate face pe toate (idee, prototip, testare, producție de serie, promovare și vânzare) se minte singur. Aici, Nod design lab ar trebui sa vină în ajutorul lor, să se ocupe de mediul în care creatorii să poată fi creativi și să le pună la dispoziție toate uneltele de care au nevoie. 

 

Cum s-a născut conceptul ModuLamp, proiectul Qollection X Nod design lab?

Ideile pe care le avem sunt multe și tot multe stau și așteaptă să ne facem timp pentru ele. Desigur, o parte dintre ele vor rămâne la stadiul de idee și nu vor ajunge, probabil, niciodată nici măcar prototip. Însă când vine provocarea, cum a venit de la Qreator, atunci am scormonit prin ele, am ales-o și am testat-o pe cea care a corespuns cel mai bine datelor de temă. 
Asa s-a nascut ModuLamp, dintr-o colaborare stransă între noi si client, iterații multe pâna ne-a satisfăcut rezultatul final. Am făcut 12 prototipuri până să începem producția de serie, fiecare diferit față de precedentul. 

 

Exercițiu de imaginație: cum îți imaginezi sursele de lumină artificială peste 30 de ani?

După ultimul an prin care am trecut, mi-e teamă că nu putem să-i prezicem nici măcar pe următorii cinci. Însă, în 30 de ani, mi-ar plăcea ca lumina artificială să satisfacă toate nevoile de iluminare într-un detaliu mult mai specific, fie că vorbim de creșterea plantelor (cu spectrul de lumină de care are fiecare specie nevoie), de lumină de birou sau cea cu care te trezești dimineața. 
Din pacate, stăm în interior acum mai mult ca în orice altă perioadă din istoria omenirii. Mâncăm plante și animale care poate nu au văzut niciodată lumina soarelui. Trendul acesta nu se va schimba în perioada următoare, așa că lumina artificială ar trebui să suplinească toate aceste nevoi umane, de care nu ne dăm seama, însă care pot face o diferență esențială în sănătatea și starea noastră de bine. 

Acestă lumină va fi programabilă oricum, oriunde, foarte ușor, de către oricine, în funcție de nevoile fiecăruia. Va fi bazată pe senzori de orice tip, nu va mai trebui să punem mâna pe vreun întrerupator niciodată.

Vezi și alte subiecte:

HAPPY WORLD FASHION DAY!

08-21-2021

Astăzi, pe 21 august, celebrăm Ziua Mondială a Modei, un demers menit să marcheze pasiunea și preocuparea noastră față de toți creativii din acest domeniu și fantasticele lor creații.

În august, sărbătorim Bucharest PRIDE!

08-13-2021

Este o ediție cu atât mai specială cu cât evenimentul nu a putut fi organizat în 2020, dar și pentru că în acest an se împlinesc 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.