Blog

Hanoracul – de la moda străzii la colecțiile marilor creatori!

Un obiect vestimentar nelipsit din garderoba noastră, hanoracul, își are originile în antichitate. Din Grecia și Roma, a ajuns să fie purtat în Europa medievală de către călugări care purtau haine cu glugă pentru a fi protejați de vreme și ... vremuri. Le-au urmat exemplul și domnițele care doreau să își păstreze anonimatul – nu există film cu muschetari în care Milady să nu aibă măcar o impresionantă pelerină cu glugă! 


Mult mai târziu, după 1900, pe un alt continent, o companie de îmbrăcăminte adaugă gluga la bluzele de corp groase, cu mânecă lungă, menite să-i încălzească pe muncitorii americani care lucrau în depozitele friguroase din nordul New York-ului. A mai durat, însă, vreo câteva decenii, până când hanoracul, the hoodie, să devină cu adevărat popular. 

Unul dintre motivele acestei faime a fost cultura hip hop, care a ales, printre altele, hanoracul ca o piesă reprezentativă și apoi explozia stilului streetwear care a preluat atât elemente din moda hip hop cât și din alte curente artistice. În anii ‘70, filmul de succes Rocky și personajul cu același nume a dat hanoracului un statut iconic. Tot în acea perioadă, multe colegii și universități americane încep să își creeze propriile hoodie-uri cu sigla respectivei instituții de învățământ imprimată pe piept.

Deși inițial asociat cu categoriile sociale care aveau un venit mai degrabă modest, în prezent hanoracul a fost reinterpretat și ca piesă vestimentară de lux și este nelipsit din propunerile marilor branduri – de la Tom Ford la Balmain, Gucci, Givenchy, Ermenegildo Zegna, Prada sau Fendi – iar unele dintre show-urile de modă pentru primăvara acestui an au inclus și variante stilizate ale acestuia. 

Și nu e de mirare! Hanoracul e confortabil, potrivit pentru orice anotimp și moment, are buzunare și glugă, e unisex, și avantajează orice siluetă. Nu în ultimul rând, poate fi realizat într-o varietate de materiale și imprimeuri și este extrem de versatil, poate fi purtat cu blugi, colanți, chiar și cu pantaloni de stofă, peste rochii sau fuste, sub sacou, geacă de piele, palton sau pardesiu. 

Sebastian Pren a creat o variantă specială pentru ediția Qollection din martie 2021: un hanorac a cărui ilustrație este realizată de un designer grafic premiat.

Vezi și alte subiecte:

Qollection 2021: Exhibit your hoodie, se poartă arta!

03-23-2021

Prima propunere din cadrul Qollection 2021 poartă semnătura ilustratorului si designer-ului Sebastian Pren, într-o colaborare cu Visual Playground.

Qollection x Alexandra Irinciuc: New Types of Bags

11-06-2020

Luna noiembrie o aduce în prim plan pe Alexandra Irinciuc, câștigătoare a Call for Artists, competiție care promovează designerii emergenți, sprijinindu-i în dezvoltarea spiritului creativ.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.