Blog

HUMANS OF QREATOR: INTERVIU CU SIMION BOGDAN-MIHAI

Seria de interviuri „Humans of Qreator” este o fereastră digitală către lumile interioare ale oamenilor care ne inspiră zi de zi.

Simion Bogdan-Mihai este cel mai tânăr culegător și promotor al muzicii tradiționale orale acustice. Prezentat de Adrian Despot (Vița de Vie) ca fiind „ultimul cobzar”, Bogdan a început să caute cobzari și lăutari care l-au ajutat să devină un virtuoz al cobzei, un instrument uitat și neglijat, pe care s-a încăpățânat să îl salveze. Totodată, Bogdan este și actor, scriitor, artist, lăutar și Doctor în Litere. Iar dacă nu l-ați descoperit încă, vă invităm să surprindeți un pic din esența lui în următorul interviu:

Cum ai descrie în câteva cuvinte „cobzarul contemporan”? 
Cobzarul contemporan are în jur de 70 de ani şi trăieşte în sărăcie cronică fie undeva în Lunca Dunării-Vlaşca, fie în Moldova de Sus (la intersecţia judeţelor Botoşani cu Suceava). Bătrână îi este cobza, bătrâni îi sunt ochii negri, blânzi şi înţelepţi. A început să cânte în petrecerile săteşti încă de pe la sfârşitul anilor ’40, alături de tatăl şi unchii săi (viorişti sau cobzari la rândul lor). Odată cu trecerea timpului, instrumentul său, devenit demodat, a fost treptat înlocuit cu altele, mai eficiente ca sonor şi mai moderne ca aspect, precum ţambalul, acordeonul şi mai apoi sintetizatorul sau orga electronică. Cobzarul contemporan s-a văzut dat la o parte. În zilele noastre, el cântă rareori, doar pentru nunţi mai mici de oameni modeşti şi împreună cu câţiva prieteni. Când îşi apucă instrumentul, faţa lui se destinde: se întoarce cu gândul în tinereţe şi-şi regăseşte dintr-o dată puterea, siguranţa, rostul şi demnitatea azi pierdute.

Dacă ai putea să cânți cu oricine din istorie, pe cine ai alege și de ce?
Mi-e destul de greu să compar mere cu pere. Mi-ar face o deosebită plăcere să cânt cu Henry Thomas, naist („quills panpipes”) şi banjoist – mai târziu chitarist – născut într-o familie de sclavi eliberaţi în Big Sandy, Texas. Călătoriile pe linia căii ferate a Texasului, dormitul pe străzi şi fuga de acasă ca adolescent la coada sec. XIX trebuie să fi lăsat sute de poveşti în mintea lăutarului. Dar cum să-l compar pe Henry cu un Yamashika Yoshiyuki, considerat de majoritatea folcloriştilor astăzi drept ultimul biwa hoshi (lăutar de curte imperială). Yamashika a păstrat zeci de cântece considerate pierdute pentru totdeauna, înainte de înregistrările sale de la jumătatea anilor `50. Născut la sfârşitul epocii Meiji, acesta a continuat de unul singur tradiţia biwa hoshi până la moartea sa, în 1996. I-aş fi tăiat lemne în curte şi i-aş fi făcut curat în odaie, numai să am ocazia să-l ascult. Şi apoi n-am apucat să vorbesc despre lăutarul hoţilor de buzunare de sub podul Grant: Ion Nămol. Dar acolo e prea mult de povestit...

Ce sentimente vrei sa trezească în oameni muzica ta?
Muzicile ţărăneşti şi urbane din România reprezintă o comoară destul de complicat de măsurat. Ele definesc acest popor, făcându-l unic şi nemuritor (măcar în spirit) în ciuda scurgerii timpului. Păstrarea identităţii este una din îndatoririle noastre ca oameni ai acestor locuri, dar mai ales ca formatori, cu atât mai mult cu cât societatea contemporană, prin mijloace specifice care ţin îndeosebi de tehnologie, poate pune în umbră tradiţia sau felul în care era perceput „bunul gust” într-un trecut nu foarte îndepărtat. Reflectând trăsăturile artistice şi spirituale ale bunicilor şi străbunicilor ascultătorului de azi, m-aş bucura dacă i-aş putea transmite ascultătorului o anume viziune despre viaţă şi moarte, cât şi o sumă de idei, sentimente şi convingeri pe care oamenii le-au avut în ultimele secole. Totodată socotesc aceste muzici o sursă de înnobilare a personalităţii adolescenţilor care se întâlnesc cu ea.

Care este cel mai vechi cântec din repertoriul tău?
Doina „Vară, vară primăvară”, cântecul de masă „Când toca la Radu Vodă” şi jocul „Când plecai de la Râmnic” sunt pomenite de cântăreţul de la biserica Enei Nicolae Filimon – cel care ne-a lăsat „Ciocoii vechi şi noi” – drept „melodii [...] scrise în timpul lui Alexandru Şuţu, [...] compuse de lăutarii ţigani din Bucureşti. [...] esaminându-le însă cu băgare de seamă, vom vedea că în toate domină elementul muzicei orientale şi că, dacă în locul versurilor de lume, am pune altele religioase, s-ar putea cânta în biserica ortodoxă fără să scandalizeze urechea celui mai bătrân şi bigot creştin.” Aceste cântece vin din preajma lui 1812 şi e foarte posibil să fie cele mai vechi cântece din repertoriul meu. Sigur că există unele pornite direct din sursă ortodoxă („Din sânul maicii mele”, transformată în „Deşteaptă-te române” de către un ţigan căldărar din Sliven – Antonie Pandoleon Petrovici sau Anton Pann) a căror melodie poate fi cu o jumătate de veac sau chiar cu un veac mai veche. 

Ce crezi că aduce în plus Qreator by IQOS pentru muzicieni, față de alte hub-uri creative?
Qreator by IQOS este mai mult decât un hub creativ, Qreator by IQOS înseamnă susținere acordată comunității creative, evenimente și un mix al protagoniștilor implicați care te surprind mereu, capacitate de adaptare și producții de calitate. Iar prin Institutul Qreator și a curatorilor foarte atent aleși se adaugă experimente creative, la intersecția mai multor domenii și interese.

Vezi și alte subiecte:

Luna Cadourilor continuă la Qreator by IQOS!

01-19-2021

Înainte de toate, bine ai revenit pe blogul Qreator by IQOS în 2021! Sperăm că ți-ai încărcat bateriile și pornești în noul an cu inspirație și idei pe care ești nerăbdător să le pui în practică!

Șapte zile ale recunoștinței

01-02-2021

Pentru Qreator by IQOS anul 2020 s-a încheiat cu „Șapte zile ale recunoștinței”. Te invităm și pe tine să ne spui motivele tale de recunoștință în acest an, exact așa cum au făcut-o șapte artiști, pe paginile noastre de Instagram și Facebook.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.