Blog

În august, sărbătorim Bucharest PRIDE!

În perioada 9-14 august are loc cea de a 17-a ediție a Bucharest PRIDE, primul festival dedicat comunității LGBTQ+ din România. Este o ediție cu atât mai specială cu cât evenimentul nu a putut fi organizat în 2020, dar și pentru că în acest an se împlinesc 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal. 

În 2019, ne-am alăturat acestei inițiative și am organizat și găzduit o serie de evenimente care au susținut și celebrat comunitatea LGBTQ+ în Săptămâna Pride: seria Qreator de Iubire, cele mai frumoase declarații de dragoste din comunitatea noastră, și întâlnirile Diversity Talks, în care i-am avut invitați, printre alții, pe Robert Rațiu, Zarug și Andreea Bălan.

Și anul acesta marcăm evenimentele Pride aici, pe blogul nostru, cu recomandări de filme și seriale care ne pot ajuta pe toți să ne exersăm toleranța și empatia. Dar, înainte de toate, un pic de istorie. 

În seara zilei de 27 iunie 1969, poliția a efectuat un raid asupra clubului gay Stonewall Inn din Greenwich Village din New York și mai mulți clienți ai barului au fost agresați și arestați. Această acțiune a dus la protestele a mii de persoane care s-au revoltat împotriva acestei nedreptăți. O săptămână mai târziu, ca urmare a revoltei de la Stonewall, are loc un marș de protest al comunităților homosexuale de pe teritoriul Americii, primul de acest gen în care s-a cerut dezincriminarea homosexualității și acordarea de drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni. Revolta de la Stonewall și marșul din America sunt considerate primele momente care au pus bazele mișcării de susținere a minorităților sexuale și celebrate, de atunci, prin marșuri PRIDE în toată lumea. 

Binecunoscutul steag-curcubeu în șase culori a apărut la marșul PRIDE din San Francisco din 1978 și a fost creat și cusut manual de artistul Gilbert Bake. Inițial, drapelul a avut opt benzi, cele șapte culori ale curcubeului și culoarea roz, simbolizând sexualitatea. Din rațiuni de producție, pentru că pigmentul roz nu era disponibil în cantități industriale, s-a renunțat la această culoare și, ulterior, la indigo pentru ca organizatorii să poată pune câte trei benzi de culoare pe fiecare laterală a traseului. 

Cât despre recomandări de filme, am ales, cu greu, câteva dintre producțiile mai recente care aduc în atenție aspecte variate din viața minorităților sexuale de pretutindeni. Au trecut aproape 100 de ani de la primul sărut al unor personaje de același sex pe marele ecran, în filmul Manslaughter (1922) al lui Cecil B. DeMille, urmat, la mai puțin de un deceniu, de proteste conservatoare și modificări legislative statele în SUA: filmele trebuiau să fie cuminți!

Primele pe listă, de văzut la pachet, sunt Pose, serialul cu trei sezoane realizat de Ryan Murphy, și legendarul documentar Paris Is Burning (1990) care prezintă o detaliată istorie a culturii balurilor din New York-ul anilor ’80. 

Rocketman (2019) poate nu e neapărat un film de referință în acest context, dar prezintă și parcursul sexualității superstarului Elton John și relația cu o mamă extrem de homofobă, prin urmare e de menționat.

Supernova (2020), care a intrat recent și pe marile noastre ecrane, cu Colin Firth și Stanley Tucci, propune o poveste din care ne putem doar imagina cât e de greu să ai grijă de cel iubit în contextul acceptării oficiale a unei asemenea relații. Imaginați-vă cum ar fi să nu ai calitatea legală necesară pentru a-l vizita pe omul iubit la spital, de exemplu... 

Acum filmele nu mai trebuie să fie cuminți, deși există nenumărate obiecții și chiar proteste agresive în jurul unor pelicule (s-au întâmplat și la noi în câteva rânduri) și rămân una dintre cele mai bune modalități pentru ca noi toți să exersăm empatia, toleranța și înțelegerea!

Vezi și alte subiecte:

HAPPY WORLD FASHION DAY!

08-21-2021

Astăzi, pe 21 august, celebrăm Ziua Mondială a Modei, un demers menit să marcheze pasiunea și preocuparea noastră față de toți creativii din acest domeniu și fantasticele lor creații.

TIFF 2021 la final

08-04-2021

Poate că genericul de final TIFF 2021 a dispărut deja de pe ecranele din festival, însă ecourile acestei ediții sunt încă departe de a se stinge.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.