Blog

Instrumentele bizare la aniversare!

Instrumentelor muzicale atipice – și sunt multe! – li s-a rezervat o zi în care au ocazia de a se prezenta lumii. Pe 31 iulie se celebrează, așadar, Ziua Instrumentelor Neuzuale. Originile acestei sărbători nu sunt cunoscute, însă noi credem că e o ocazie la fel de bună ca oricare alta pentru a face încă o reverență în fața creativității celor care au încercat să inventeze noi instrumente pentru a capta sau reda sunete și armonii noi! 
Toate instrumentele muzicale au fost neobișnuite la vremea la care au apărut, însă, de-a lungul vremii, unele și-au păstrat caracterul ... ieșit din comun. Amintim și noi câteva dintre acestea, dacă tot e ziua lor! 

Vegetable Orchestra 
Cântatul la frunză nu e ceva chiar inedit pe la noi, însă cum sună o orchestră ale cărei instrumente sunt realizate, integral, din legume? 

Dacă aveți curiozitatea să aflați, îi puteți asculta pe cei de la The Vegetable Orchestra. Înființat la Viena, în 1998, acest ansablu numără zece muzicieni, un inginer de sunet și... un bucătar! Au scos cinci albume până acum, iar ideea lor i-a inspirat și pe alții să formeze astfel de orchestre. 
Acolo unde locul și audiența o permit, la finele concertului, instrumentele sunt transformate într-o supă gustoasă! 

Teremin 
Văzut uneori și prin concursurile autohtone de talente, tereminul este unul dintre acele instrumente muzicale sărbătorite pe 31 iulie. Inventat în 1920 de către fizicianul rus Lev Termen, a fost primul instrument electronic produs în masă. Pentru a cânta la el, muzicianul nu atinge corzi sau clape, ci doar trebuie să-și miște mâinile în apropierea a două „antene” ce controlează frecvența și amplitudinea sunetului. Mișcările, la fel ca sunetul redat de teremin, par adesea magie pură! 

Zeusofon 
Supranumit și toramin sau fulger muzical, acest instrument este realizat cu ajutorul bobinelor Tesla și, la drept vorbind, arată destul de spectaculos, așa cum îi spune și una dintre denumirile sale alternative. În mod surprinzător, deși sunetul are o tonalitate aparte, cu ajutorul acestui instrument se poate interpreta, recognoscibil, orice cântec. De altfel, cercetatorii de la Universitatea Case Western Reserve au pus la punct o orchestră cu astfel de instrumente, Open Spark Project, și au interpretat celebrul Poker Face by Lady Gaga! 

Armonica de sticlă
Inventat în 1761, de către Benjamin Franklin, acest instrument constă în câteva boluri, dispuse pe un cilindru, în ordinea mărimii; rezultatul este un sunet cristalin și curat. Această armonică inedită folosește același principiu ca și cântatul cu paharele de vin, însă are câteva particularități care permit instrumentistului să abordeze partituri mai complexe.  La vremea sa, această invenție a fost destul de populară, iar Mozart și Beethoven chiar i-au dedicat câteva compoziții!

Hang 
Iată un instrument care arată ca reprezentarea populară a OZN-urilor, două farfurii suprapuse, iar sunetele sale par, de asemenea nepământene. Inventat în anul 2000 de către un cuplu de elvețieni, Felix Rohner și Sabina Schärer, hangul este un instrument din clasa idiofoanelor, adică produce sunete prin vibrații ale propriului corp. Format din două părți, sudate între ele, Ding și Gu, hangul produce sunete rafinate, meditative, ce rămân, parcă suspendate deasupra instrumentului, doar pentru a se pierde ușor apoi.  

Ei? Care dintre aceste instrumente inedite te provoacă cel mai mult să-i cauți sunetele și muzica? 
Oricare ar fi alegerea ta, nu uita că mereu avem ceva nou de descoperit, grație creativității și ingeniozității! 

Vezi și alte subiecte:

HAPPY WORLD FASHION DAY!

08-21-2021

Astăzi, pe 21 august, celebrăm Ziua Mondială a Modei, un demers menit să marcheze pasiunea și preocuparea noastră față de toți creativii din acest domeniu și fantasticele lor creații.

În august, sărbătorim Bucharest PRIDE!

08-13-2021

Este o ediție cu atât mai specială cu cât evenimentul nu a putut fi organizat în 2020, dar și pentru că în acest an se împlinesc 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.