Blog

INTERVIURI CU VIITORII DESIGNERI QOLLECTION. ANDRA RAICU - APRILIE 2020

Stăm de vorbă cu cei care au câștigat competiția Call for Artists - Qollection 2020 și urmează să creeze o colecție limitată în 2020.  
Azi, Andra Raicu - Qollection Aprilie 2020. 

Ce contează cel mai mult pentru tine, ca artist? Care e firul roșu care-ți guvernează creațiile? 

Pun mult accent pe sinergia între funcționalitatea și estetica produselor pe care le creez și integrarea acestora în amenajările interioare - ca arhitect de interior, nu am cum să nu mă gândesc la acești factori. Prin proiectele de design interior promovez ideea de simplitate, armonie și echilibru, așa că produsele sunt gândite, de cele mai multe ori, ca o extensie a proiectelor. 

Cât de greu e să fii un creator la început de drum?

A se citi pe un ton optimist - este greu. Este nevoie constantă de curaj, implicare, organizare, disciplină, sacrificiu și multe altele. Dar întotdeauna o să încurajez pe oricine să o facă și să nu se lase bătut, chiar și atunci când pare că nu mai este nicio ieșire. Procesul în sine, satisfacția și aprecierea de pe parcurs, merită tot.

Ce crezi că ar conta cel mai mult pentru creatorii aflați la începutul carierei - fonduri, acces la spații de lucru și/sau expunere, mentori, cursuri de business of art?

Cred cel mai mult în susținerea din partea publicului. Cred că publicul trebuie să se focuseze tot mai mult pe promovarea și susținerea industriei creative locale. Să meargă la târguri, la magazinele de specialitate, să intre în contact cu creatorii, să le cumpere produsele și să ofere feedback, să îi recomande prietenilor/familiei. Aceste fapte dau încredere creatorului și îi ajută la dezvoltare.

Ce anume te inspiră și pentru cine creezi?

Sunt multe lucruri și întâmplări care mă inspiră, dar cel mai mult și mai mult mă inspiră materialele cu care lucrez. Formele banale ale diverselor ambalaje care pot primi o nouă funcționalitate. Griul simplu al cimentului și imperfecțiunile pe care le creează împreună cu mulajul, unicitatea produsului nou, amestecul coloranților cu griul. Încă mă fascinează cum un material atât de dur și rece precum cimentul are și o parte sensibilă și creativă.
Creez pentru toți cei care înțeleg importanța lucurilor simple în viață și în casă, pentru toți cei care preferă un altfel de produs home-deco și sunt curajoși să-l achiziționeze.

Care e povestea participării tale la Call for Artists?

Aș putea spune că este una aproape ironică. Într-o zi de noiembrie, unchiul meu mi-a trimis link-ul cu Open Call-ul Qreator în caz de cunosc pe cineva care ar putea participa. Iar acum poate sună puțin egoist, dar mi-am spus - Da, mă cunosc pe mine. Așa că am aplicat.

De ce te-ai decis să participi?

M-am hotărât să particip în primul rând pentru că eram într-un punct în care aveam nevoie de o confirmare a conceptului The Interior Instinct din partea unor specialiști. Apar momente atunci când dezvolți un concept oarecum nou în care simți nevoia să te oprești puțin și să asculți feedback-ul celorlalți. Apoi mi s-a părut extrem de interesantă și de bine pusă la punct competiția în sine, iar procesul de înscriere a fost foarte simplu.

Cum ai ales proiectul cu care să participi?

Am mers pe instinct, pe The Interior Instinct.

Care a fost primul gând după ce ai aflat că ai câștigat?

Nu a fost un gând, a fost o invazie de emoții. Cum am spus și mai sus, eram într-un punct în care aveam nevoie de o validare din partea unor specialiști că merg pe drumul cel bun și că există un public, în București cel puțin, care apreciază și susține contemporaneitatea produselor. Și m-au bucurat enorm reacțiile pozitive pe care le-am primit.

Ce crezi că reprezintă pentru tine și arta ta intrarea în galeria artiștilor Qollection by Qreator?

Un pas mare pentru dezvoltarea brandului The Interior Instinct și o oportunitate de a promova conceptul acestuia.

Dacă ai putea să alegi o singură persoană din istorie, contemporană sau nu, căreia să-i prezinți colecția ta de la Qreator si a cărei părere ți-ar plăcea s-o cunoști, cine ar fi?

Este destul de greu să aleg o singură persoană, dar cu siguranță mi-ar plăcea să aflu părerea designerului Ilse Crawford. 

Vezi și alte subiecte:

Imaginația prinde aripi la Qreator by IQOS!

09-15-2020

De câte ori ai fost într-un muzeu sau într-o galerie de artă și te-ai întrebat cum se simte la atingere un exponat sau altul? Ce textură are? Ce zgomot ar scoate dacă ai interacționa cu el?

Qreator by IQOS și cele șapte expoziții Design Flags

09-08-2020

În perioada 13-20 septembrie, te așteptăm la Qreator by IQOS pentru a intra în lumea designului internațional, într-un eveniment expozițional fără precedent: Design Flags, parte din Romanian Design Week.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.