Blog

Interviuri cu viitorii designeri Qollection. Raluca Olaru, IUNIE 2020

Call for artists este provocarea pe care am adresat-o, din toamna trecută, tuturor designerilor, o competiție pentru prezența în Qollection, deschisă oricărui creator. Din acest demers am prezentat deja primele trei colecții, iar juriul încă așteaptă, până în 15 martie, propunerile voastre pentru a doua jumătate din 2020. 

Pentru un plus de inspirație, vă prezentăm astăzi un interviu cu câștigătoarea lunii iunie, Raluca Olaru. 

Ce contează cel mai mult pentru tine, ca artist? Care e firul roșu care-ți guvernează creațiile?

Să creez piese care să reziste trendurilor, să fie de calitate și purtabile. 

Cât de greu e să fii un creator la început de drum?

Este un “greu” pe care-l duci zilnic, însă mă gândesc mereu că este un privilegiu să faci ceea ce îți place, deci mergem înainte.

Ce crezi că ar conta cel mai mult pentru creatorii aflați la începutul carierei - fonduri, acces la spații de lucru și/sau expunere, mentori, cursuri de business of art?

Ca să le așez într-o ordine, ar fi: fonduri și cursuri de business, furnizori de încredere, care să accepte să lucreze și pentru branduri la început de drum, fără volume, și da, clar, din toată inima - expunere.

Ce anume te inspiră și pentru cine creezi?

Creez de cele mai multe ori fără un moodboard, îmi este foarte greu să mă supun unei direcții. În mintea mea sunt avalanșe de idei mai tot timpul și efectiv nu contenesc cu desenele și schițele. Inspirația mi-o iau de pretutindeni, nu există o zonă anume, oriunde văd o formă, tot acolo voi găsi și o idee.

Creez pentru femeia din mine chiar dacă încerc să mă dau la o parte și să-mi propun un model care să întrunească idealul de business: ce se vinde? Cine cumpără? Ce caută?
De cele mai multe ori trec peste tot și las și piese destul de nișate în colecție, însă sunt plăcut surprinsă să văd că sunt apreciate, acceptate și achiziționate.

Care e povestea participării tale la Call for Artists?

Urmăresc de mult tot ceea ce face și susține Qreator și mi-am dorit să fac și eu parte într-un fel din această echipă. Nu cred c-aș fi aplicat dacă nu m-ar fi împins de la spate Monica Jitariuc, căreia țin să-i mulțumesc foarte tare.

Cum ai aflat de această competiție?

Sunt fan Radio Guerilla, deci de acolo J

De ce te-ai decis să participi?

Validarea pe care fiecare dintre noi și-o dorește este cât se poate de reală și mi-am dorit să văd ce pot face, mai ales când îți schimbi total traiectoria profesională la 35 de ani, iar la 38 începi să închegi cu adevărat un brand, o poveste, o nouă misiune. 
Pe lângă validare mi-am dorit și expunerea care vine la pachet cu acest premiu, expunere pe care mie îmi este imposibli s-o realizez singură.

Cum ai ales proiectul cu care să participi?

Este prima colecție cu adevărat închegată și care are și semnătura mea. Nu aveam cum să aleg alta.

Care a fost primul gând după ce ai aflat că ai câștigat?

Aoleu!!! Și acum ce fac?

Ce crezi că reprezintă pentru tine și arta ta intrarea în galeria artiștilor Qollection by Qreator?

Un pas important în drumul brandului meu spre recunoaștere și expunere.

Dacă ai putea să alegi o singură persoană din istorie, contemporană sau nu, căreia să-i prezinți colecția ta de la Qreator si a cărei părere ți-ar plăcea s-o cunoști, cine ar fi?

Marina Abramović.

Vezi și alte subiecte:

The Mono Jacks la Qreator – Home Together Edition

04-06-2020

Ți-am promis că o să organizăm în continuare evenimente de neuitat – de data aceasta transmise în direct, la tine acasă – și ne ținem de cuvânt!

QOLLECTION CONCRETE EMOTIONS BY ANDRA RAICU

04-01-2020

Andra Raicu, designer de interior și cea care semnează Qollection aprilie – Concrete Emotions, este fascinată de latura sensibilă și creativă a materialelor industriale.

Ce vrei să descoperi azi?