Blog

Interviurile Endless Brâncuși la Qreator (II)

Pe 19 februarie, într-o seară de aproape-primăvară în București, am celebrat la Qreator pe unul dintre cei mai importanți creatori ai secolului XX. Artiști, emoții, aplauze, și mai multe emoții, artă, dans, muzică - Endless Brâncuși.

Astfel, am aplaudat un moment de excepție marca Linotip, am revăzut filmul ”Viața lui Constantin Brâncuși”, regizat de Cornel Mihalache, și am inaugurat o expoziție de artă cu lucrări inspirate din universul marelui sculptor. 
A cincea ediție a acestei expoziții, #Brâncuși he[ART]beat, deschisă la Qreator până în 26 februarie, este realizată în colaborare cu bunii noștri prieteni de la ArtWalkStreet (AWS) și conține 19 lucrări realizate de 14 artiști din București, Iași, Chișinău și Tirana.

Pentru a-i cunoaște mai bine pe acești creatori, am realizat o serie de interviuri cu ei, iar astăzi vă invităm să-i descoperiți pe cei din Iași: Vlad Babcinețchi, Emanuel Chiriac, Andrei Cozlac și Sorin Purcaru!

1. Ce anume te-a inspirat să realizezi lucrarea înscrisă în Endless Brâncuși?

Vlad Babcinețchi: Lucrarea este o reprezentare a lui Zamolxis și, se pare, un omagiu adus lui Brâncuși. Așa am simțit atunci când am realizat-o, așa simt și acum, căci... nu-l văd pe Zamolxis altfel. 

Emanuel Chiriac: Sculptura, intitulată "Jumătate de zbor", este, într-o oarecare măsură, transpunerea sub o altă formă a unei idei materializate inițial în lucrarea "Omul și crucea" și se constituie ca o continuare a precedentei. Este prima sculptură în metal pe care am decis să o completez prin culoare. Mi-am dorit să obțin un contrast cromatic prin roșul aripii și albastrul bazei metalice pe care este așezat personajul.

Andrei Cozlac: Ideea de a imagina un proiect artistic care să aibă ca punct de plecare lucrările lui Brâncuși mi se pare greu de ignorat. Invitația de a mă lăsa inspirat și de a reveni cu propria interpretare sau chiar de a continua într-o formă simbolică conceptele artistului Brâncuși nu poate decât să mă onoreze. 
Fascinația mea pentru lucrarea Coloana infinitului este fundamentată de două aspecte esențiale, construcția fizică în relație cu cea conceptuală. Brâncuși nu a creat un obiect fizic infinit, ci a lăsat publicului posibilitatea să prelungească, să continue într-un plan mental și să cuprindă ideea de infinit. Practic, ceea ce încerc prin lucrarea mea este să revelez procesul acestei continuări, care se desfășoară într-un mod foarte profund și personal. 

Sorin Purcaru: „Cea care deschide” face parte din familia „Paznicilor ușii”, personaje ce fac legătura între lumi gestionând trecerea. Punctul de plecare este dorința de a transcede lumea perceptibilă. 

2. ”Arta nu face decât să înceapă continuu” este un citat atribuit lui Constantin Brâncuși. Cât de dificil e să consideri o lucrare încheiată, să te oprești din a mai adăuga o ultimă ”tușă finală”?

Vlad Babcinețchi: Consider finalizată o lucrare atunci când semnez. O fac cu bucurie, cu încântare, de multe ori, îi prezic viitorul, ca apoi, peste un an, doi, trei, să o văd, poate, cu alți ochi. Am revenit asupra unor lucrări, în etape diferite iar pe altele le-am distrus, fără regrete, pentru a face loc celor ce vin.

Emanuel Chiriac: Am considerat o lucrare finalizată în momentul în care n-am mai simțit nevoia unei adăugiri sau a unei înlăturări. Când o privesc, ea trebuie să mi se înfățișeze completă, armonioasă. Sunt unele lucrări pe care le faci spontan și doar o dată, iar altele pe care le “începi continuu”, adică simți nevoia să torni aceeași idee în forme noi. Practic, fiecare lucrare “finalizată” înseamnă inspirația pentru următoarea. 

Andrei Cozlac: Ultima tușă nu este a artistului și, din punctul meu de vedere, o lucrare nu e niciodată încheiată. Ea pornește ca o idee în minte, se prelucrează prin emoție și empatie și apoi i se construiește un trup fizic. Acest trup devine simbolul acelei idei, al acelui sentiment, și funcționează ca un catalizator. Din acest punct de vedere, lucrarea de artă poate fi întotdeauna optimizată pentru a eficientiza această descărcare, dar ține și de un mod sincer de a fi liber în a percepe realitatea exterioară și pe cea interioară. Iar aceasta este ultima tușă, pe care nu o pune artistul ci privitorul.

Sorin Purcaru: Fără a ști să te oprești nu poți face artă.

3.  Spune-mi un loc din Iași care te duce cu gândul la Brâncuși. 

Vlad Babcinețchi: Iubesc Iașiul. E un oraș cu un aer aparte, din care Brâncuși, din păcate, lipsește. Am căutat zadarnic în minte o străduță, măcar, sau o idee, un loc, care să producă conexiunea cu imaginea Maestrului. Nu am găsit. Cred, totuși, că Brâncuși e foarte iubit de ieșeni și sunt printre cei care visează la aducerea la Iași și amplasarea în spațiul public a unei opere brâncușiene. Ar fi o minune.

Emanuel Chiriac: Nu este un loc anume în Iași care să ma ducă cu mintea la Brâncuși. Cred însă ca îl poți simți și vedea pretutindeni, mai ales dacă ești căutător de frumos. Îl simți român și îl vezi în orice formă care îți exprimă esență. El ne vorbește despre adevăr.

Andrei Cozlac: Nu am locuri din Iași care să mă ducă cu gândul la Brâncuși!

Sorin Purcaru: Nu pot preciza unul. Nici nu cred că trebuie căutat. Îl avem în noi, în ființa noastră. 

4. Dacă ar trebui să alegi o operă a lui Brâncuși, doar una, care să fie a ta, s-o poți avea, studia și admira pe îndelete, ce ai alege? 

Vlad Babcinețchi: Îmi place "Muză dormind". Îl admir pe Brâncuși, în totalitatea creației sale, și îl am în suflet, așa cum îl are, cred, orice artist contemporan. Prin urmare, ar fi nefiresc să îmi doresc o sculptură de-a lui Brâncuși... doar pentru mine. Brâncuși aparține tuturor, e universal. Brâncuși nu e al nostru, ci al urmașilor urmașilor noștri.

Emanuel Chiriac: Toate îmi plac, evident, însă dacă mi s-ar oferi această imensă şansă aș alege “Cocoșul”. Mereu mi-a lăsat senzația că îl cuprinde în întregime pe Brâncuși și că însumează căutările din toate celelalte opere. El însuși remarcă: “Eu sunt Cocoșul”. Pot spune că, având această sculptură, dețin întreaga creație a lui Constantin Brâncuși.

Andrei Cozlac: "Pasăre în Văzduh"

Sorin Purcaru: "Domnișoara Pogany"

Vezi și alte subiecte:

Cum a fost Diploma la Qreator by IQOS!

10-20-2020

Festivalul Diploma, în cadrul căruia și-au expus lucrările absolvenții facultăților vocațional-creative din România și cel de-al doilea proiect dezvoltat în cadrul parteneriatului The Institute – Qreator by IQOS, tocmai s-a încheiat.

Proiectul Qreator - Home Together Edition, premiat la Gala Webstock

10-13-2020

La finele săptămânii trecute, în cadrul Galei Webstock, Qreator by IQOS a obținut locul doi la secțiunea Best Use of LIVE video pentru proiectul Home Together Edition.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.