Blog

Ne vedem la TIFF? Interviu cu Tudor Giurgiu

Fără îndoială, 2020 e un an cu multe provocări, iar domeniul cultural, în special partea evenimentelor live, a fost printre domeniile cele mai afectate și a avut nevoie de foarte multă creativitate și optimism pentru a putea continua. 

TIFF este unul dintre evenimentele emblematice pentru orașul Cluj Napoca, industria de film și împătimiții cinematografiei. În această primăvară, organizatorii au anunțat că vor amâna ediția din 2020, programată inițial să înceapă la finele lunii mai. 
Când aproape nimeni nu mai spera că aceasta va avea totuși loc, a venit vestea că TIFF își așteaptă oaspeții în perioada 31 iulie – 9 august cu o serie de evenimente care vor avea loc exclusiv în aer liber. 

Da, TIFF se întâmplă și în acest an și l-am rugat pe Tudor Giurgiu, Președintele Festivalului, dar și unul dintre curatorii Institutului Qreator, să ne spună câteva detalii despre această ediție în cadrul unui interviu. 

Îți urăm lectură plăcută și… ne vedem la TIFF? 

Am văzut deja că v-ați organizat cu 11 locații în Cluj și două în apropiere, la Vlaha și Bonțida. Cum o să fie TIFF în acest an?
Va fi un TIFF nocturn și, cred, mult mai relaxat ca în alți ani, în sensul în care sunt mult mai puțini oameni la film, vor dispărea cozile, îmbulzeala și oricum încercăm să lăsăm intervale mai mari între proiecții. E o ediție atât de inedită, atât pentru spectatori cât și pentru noi, și e ediția în care au apărut cele mai multe provocări organizatorice. A fost nevoie să măsurăm toate spațiile de proiecție cu ajutorul unui topograf, practic am cartat și mapat fiecare spațiu în așa fel încât să stabilim cu exactitate numărul de locuri pe care îl putem avea acolo. În multe dintre aceste locuri nici nu s-au făcut vreodată proiecții, în curți de licee și chiar la Vlaha, un spațiu neconvențional pentru evenimente. Au fost multe, multe provocări pentru echipă. 
Siguranța este pe primul plan însă și sperăm să convingem publicul să vină pentru că ne-am pregătit serios în direcția asta. 

Publicul pare convins de vreme ce filmul care marchează începerea acestei ediții de TIFF este deja sold out.
Da, la filmul de deschidere avem sold out, la fel și în celelalte două spații în care îl proiectăm, la Bonțita de asemenea, una din seri este sold out. Asta înseamnă că există interes și dorința spectatorilor de a ne relua, dacă nu chiar viața normală de dinainte, măcar niște obiceiuri de consum cultural, de a participa la evenimente. 
Chiar dacă distanțarea ne obligă la alt tip de socializare, cumva e esential pentru multă lume să guste din nou sentimentul de festival, atmosfera specială din Cluj, în care vezi oameni cu badge-uri care aleargă dintr-o parte în alta, voluntari… Măcar o parte din toate astea o să le retrăim curând. 

Am văzut că ați păstrat unele dintre formatele clasice incluse în Festival, EducaTIFF sau Zilele Filmului Românesc (ZFR), unde sunt chiar foarte multe premiere. Ce alte proiecte din cadrul TIFF se reiau și la această ediție?
Ne-am gândit că ar fi păcat să sacrificăm exact aceste formate pentru că ele sunt programe specifice Festivalului, care aduc mult public, în special ZFR, unde aproape toate proiecțiile sunt de obicei sold-out. 
La EducaTIFF vin copii, profesori, părinți și vom avea proiecții dimineața, de la zece, tot în aer liber. Vom continua și proiectul „Zece pentru Film”, un program prin care aducem actori mai tineri sau care au făcut mai mult teatru până acum și le oferim șansa să întâlnească realizatori de film. Ni s-a părut important pentru că e o perioadă în care teatrul a suferit, actorii au stat, abia acum încep să repete, se joacă doar în aer liber, așa că ne-am gândit că e și pentru ei o gură de oxigen. O să continuăm și cu programele specifice destinate industriei cinematografice, care vor fi, în mare parte, online. Da, privit de sus așa, TIFF-ul nu se schimbă radical. 
Sigur, vor fi mai puține filme și, în mod evident, mai puțini oaspeți străini care vor veni, din pricina restricțiilor de călătorie. 

Și fără petrecerile atât de faimoase!
Fără petreceri deloc. O să mergem târziu la culcare, dar vom face asta datorită filmelor, nu datorită petrecerilor. 

Este remarcabil și onorant că mai mulți parteneri tradiționali ai festivalului au rămas alături de TIFF într-un an cu multe provocări pentru toți.
Noi am fost destul de afectați din punctul ăsta de vedere, mai ales că în martie, chiar după ce s-a declanșat pandemia, am aflat că un posibil sponsor nou, cu care negociam din octombrie, nu mai are cum să confirme prezența. Lucrul ăsta ne-a destabilizat, însă majoritatea partenerilor importanți au rămas alături de noi, la fel și autoritățile locale, parțial și Ministerul Culturii. 
Lucrul acesta ne-a dat încredere, mai ales în condițiile în care echipa nu se mai putea întâlni ca pe vremuri, să lucrăm cu toții împreună la birou, zi și noapte. 

Care au fost cele mai mari provocări?
A fost o ediție foarte complicată. În plus, a trebuit să pregătim dosare ample aferente fiecărui spațiu unde am vrut să facem proiecții, să vorbim cu cei de la DSP, cu Prefectura, iar asta nu s-a întâmplat în niciun an până acum. Erau sălile, nu ne puneam problemele pe care ni le punem acum. 
De asta e esențial că am avut resursele financiare necesare și am ajuns acum, cu puțin timp înainte de Festival, să fim cumva mai relaxați pentru că știm că am făcut ce trebuie făcut, iar asta e foarte important. 

În actualele condiții, unele filme au trebuit tăiate de pe lista celor incluse în Festival. A fost dificil să alegeți?
Da, a fost cel mai complicat să tăiem. Avem o listă lungă pentru această ediție, dar condițiile în care aceasta se va desfășura, cu mai puține locuri de proiecție și tot, au impus scurtarea ei. A fost greu să renunțăm la anumite filme care ne-au plăcut mult. În final însă, am contat pe aceeași listă din primăvară, filme văzute anul trecut la San Sebastian, la Veneția, anul ăsta la Berlin, deci cumva n-au apărut multe surprize. Dar da, e foarte greu să inviți un film, cu distribuitor, regizor sau producător, și apoi să anunți că acest lucru nu mai e posibil. Însă asta e situația, e un an dificil pentru toți. 

O parte din filmele de la Festival se vor regăsi și pe platforma TIFF Unlimited?
Da, anul acesta încercăm în premieră să oferim chiar de la începutul Festivalului și aproximativ 20 de filme din toate secțiunile, pe TIFF Unlimited. Va fi o vizionare de tip pay-per-view, iar filmele vor rămâne pe platformă până în 14 august, deci încă vreo câteva zile după ce Festivalul se termină. Sperăm că în acest fel oferim ceva complementar, un tip de vizionare și participare la Festival, celor care nu pot veni la Cluj. 

Iar pentru cei care vin la Cluj, ce altceva în afară de filme le pregătiți?
Încercăm să avem un program de activități și pe timpul zilei, de la concerte la lansări de carte, masterclass-uri, vom încuraja lumea să meargă la expoziții și, evident, la obiectivele turistice din Cluj și împrejurimi. De asemenea, încercăm să păstrăm și seria de interviuri făcute de Mihnea Măruță cu invitați din Festival, InspiraTIFF, în Piața Unirii. 

Tudor, cum se simte industria cinematografică după aceaste luni de pandemie? 
E un pic lovită în moalele capului și își revine cu greu. Încep acum să se reia niște filmări pentru filme și seriale. Din păcate, străinii care veneau cu proiecte nu prea mai vor să vină aici acum și nu neapărat din cauza pandemiei, ci mai degrabă din cauza unor stimulente și beneficii pe care statul ar fi trebuit să le pună în practică de mai mult timp, dar încă stagnăm cu asta. Alte țări s-au mișcat mai repede după lockdown, dar la noi e încă amorțeală și s-ar putea ca asta să ne coste greu încă un an, cel puțin. 
Totuși, se întâmplă și proiecte noi, adaptate acestei perioade, unele realizate online. Există semne care să ne ajute să privim totuși cu optimism spre perioada următoare. 
Există, da, și mă bucur că am primit zeci de mesaje de la oameni necunoscuți, oameni care nu sunt din Cluj sau din industrie, și mi-au spus că se bucură că TIFF va avea totuși loc și că anul acesta vor ajunge și ei la Festival. 
TIFF oferă filme foarte diferite, de la comedii și filme de dragoste la filme psihologice, horror, SF, filme din toată lumea, iar asta îți dă șansa de a experimenta emoții foarte diverse și intense care nu se compară cu experiența vizionării online. Cu toate restricțiile și măsurile pe care trebuie să le luăm, cu mască și distanțare și așa mai departe, mă bucur că am aceste semnale și că oamenii vor să vină. 
Exact acesta e acel spirit special al TIFF-ului, care ne face s-o luăm de la capăt în fiecare an. 

***

IQOS este alături de TIFF și în acest an plin de provocări, ca partener, așa că ne vom vedea la Festival.

Vezi și alte subiecte:

Instrumentele bizare la aniversare!

07-31-2021

Pe 31 iulie se celebrează Ziua Instrumentelor Neuzuale. Originile acestei sărbători nu sunt cunoscute, însă noi credem că e o ocazie la fel de bună ca oricare alta pentru a face încă o reverență în fața creativității.

Simplitatea ca stil de viață

07-12-2021

Urmând ca trend minimalismul, încurajați de noile filosofii scandinave cu privire la o viață mai simplă – Hygge, Likke sau Lagom – dar și de lecțiile celebrei Marie Kondo, putem păși, în ritm comod, către o viață mai simplă.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.