Blog

NOAPTEA MUZEELOR 2019 LA QREATOR

Qreator se alătură din nou proiectului Noaptea Muzeelor pe 18 mai cu expoziție inedita: Romanian Living Paintings!

Sub conceptul #QreateMotion, 30 de opere ale unora dintre cei mai cunoscuți pictori români vor prinde viață, animate pe muzica lui Silent Strike.
V-am prezentat deja câțiva pictori expuși în expoziție, astăzi continuăm să vă povestim despre ei, iar sâmbătă seara vă așteptăm la Romanian Living Paintings!

Camil Ressu s-a născut la Galați, în 1880, fiu al unui magistrate educat la Bruxelles, de la care a moștenit dragostea pentru artă, dar și trăsăturile realiste, telurice, autentice ale picturilor sale. Pasionat și de grafică, a studiat la Iași, Munchen și, mai apoi, la Academia Julian din Paris, însă recunoașterea talentului și primele expoziții importante au fost în țară.
Camil Ressu s-a orientat spre oamenii simpli, dar a pictat și portretele unor artiști, în special poeți, ai vremii: Șt. O. Iosif, Luchian sau Arghezi. De altfel, acesta din urmă i-a și descris astfel opera: Ressu s-a aplecat să zugrăvească şi să interpreteze viaţa noastră românească, singura viaţă adevărat românească, a ţăranului închis între ape, codri, ceruri şi vatră.
Foto: Hora, de Camil Ressu

Ștefan Dimitrescu, născut la Huși, în 1886, a studiat, în paralel, Academia de Arte Frumoase și Conservatorul, ambele la Iași. Deși avea un talent recunoscut pentru instrumental ales, violoncelul, pasiunea pentru pictură a fost mai mare, astfel că și-a continuat studiile în acest domeniu la Academie de Grande Chaumiere din Paris. La revenirea în țară, alături de Nicolae Tonitza, care-i va fi bun prieten întreaga viață, Francisc Şirato şi Oscar Han, înființează ”Grupul celor patru” care își propune să dea un nou suflu picturii.
Dimitrescu a fost pasionat în egală măsură de culoare și formă, căutând să desăvârșească împletirea celor două, așa cum se vede cel mai bine, poate, în peisajele sale dobrogene, dar și în portretele de țărani. Picturile sale sunt splendide preludii muzical-cromatice, așa cum le-a descries Tonitza.
Foto: Femei țesând la război, de Ștefan Dimitrescu.

Constantin Daniel Rosenthal s-a născut în 1820 la Pest, într-o familie de negustori și a studiat la Viena, Paris și Londra. A făcut parte din celebrul grup de pictori revoluționari de la 1848, care a atribuit artei și un rol activ, educator și politic, pe lângă cel estetic. Alături de Barbu Iscovescu și Ion Negulici, Rosenthal a încercat, prin intermediul operei sale, să oglindească ideile revoluționare de la 1848.
”România revoluționară” (foto), probabil cel mai cunoscut tablou al său, prezentat și la Qreator în Noaptea Muzeelor, a fost pictat la Paris, în exil, și a avut-o ca model pe Maria Rosetti, prima ziaristă din România și una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale epocii.
Rosenthal a murit la doar 31 de ani, după ce a fost prins cu materiale revoluționare și torturat în închisoare.

Max Hermann Maxy s-a născut în 1895 la Brăila, dar se va muta împreună cu familia în București, unde va și studia, la Academia de Arte Frumoase, cu profesorii Frederic Storck și Camil Ressu. Participă la luptele din Primul Război Mondial și expune tablouri cu scene inspirate din această experiență, apoi pleacă să studieze la Berlin, unde devine membru Novembergruppe, un grup de artiști legați mai degrabă prin ideile (socialiste) decât prin stilul artistic.
În 1926, la Paris, lucrează scenografia și costumele la „Omul, bestia și virtutea” de Pirandello și la „Saul” de Gide, și, mai apoi, revenit în România, face scenografie la teatrul de revistă Barașeum din București, unde o va și cunoaște pe actrița Florentina Ciricleanu, modelul din tabloul Madona electrică (foto), expus la Qreator pe 18 mai.
M. H. Maxy este numit, în 1949, Director al Muzeului de Artă al României și profesor universitar la Institutul de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu” din București, unde va preda până în 1951.

Alți artiști plastici ale căror lucrări vor fi animate la Qreator, în Noaptea Muzeelor pe muzica lui Silent Strike, sunt: Ștefan Luchian, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza și Nicolae Grigorescu. Vă așteptăm în Aviatorilor 8A!

Vezi și alte subiecte:

Midnight Play, atelier de creație nocturnă cu Pandele!

02-23-2020

Într-o capitală europeană opțiunile de petrecere a unei seri de sâmbătă sunt multe și variate, însă câte includ cunoașterea unor oameni noi, exersarea unei pasiuni vechi sau un hobby nou, vopseluri, oameni prietenoși, râsete și un super artist?!

INTERVIURILE ENDLESS BRÂNCUȘI LA QREATOR (III)

02-22-2020

Până pe 26 februarie, la Qreator puteți admira expoziția #Brâncuși he[ART]beat, al cărei vernisaj a făcut parte din evenimentul Endless Brâncuși, prin care am adus un omagiu marelui creator român.

Ce vrei să descoperi azi?