Blog

O vioară cu poveste

Unul dintre cele mai apreciate concerte din seria Qreator – Home Together Edition, care a înregistrat aproape 70.000 de vizualizări, a fost cel susținut de Alexandru Tomescu într-un recital special cu vioara Stradivarius Elder-Voicu. 

Poți citi aici reacțiile publicului, dar și un interviu cu Alexandru. Astăzi ne-am gândit să-ți oferim mai multe detalii despre vioara pe care cântă, o vioară Stradivarius. 

Antonio Stradivari, creatorul celebrelor instrumente, s-a născut la Cremona, în 1644, și a trăit până la venerabila vârstă de 93 de ani. A făurit în timpul vieții sale nu mai puțin de 1.100 de instrumente din care astăzi mai există aproximativ 650, majoritatea viori, dar și mandoline, 55 de violoncele, 12 viole, cinci chitare și chiar o harpă. 

Creația sa este împărțită în trei etape: din 1665 până în 1700 a realizat instrumente după metoda lui Nicolò Amati, cel care i-a fost maestru în această artă, a urmat perioada de aur, până în 1730, când a creat unele dintre cele mai prețioase instrumente, inclusiv vioara Elder-Voicu, în 1702. În cea de-a treia și ultimă perioadă, celebrul lutier a lucrat asistat de fiul său Omobono și a realizat mai puține instrumente. 

De-a lungul anilor, mulți cercetători au realizat nenumărate studii prin care au încercat să explice calitatea aparte a sunetului pe care îl produce o vioară Stradivarius. Există multe teorii, unele pornesc de la forma și dimensiunile instrumentului, lacul cu care este tratat lemnul acestuia sau forma deosebită a orificiilor de pe fața viorii, iar altele ajung să ia în considerare chiar fenomene astronomice. Oamenii de știință care au studiat instrumentele create de Stradivari asociază calitatea deosebită a acestora cu o etapă de deficit marcant al numărului de pete solare, Minimul lui Mauder, înregistrată între 1645 și 1715, adică exact atunci când la Cremona se făceau faimoasele viori. Acest fenomen, spun cercetătorii, ar fi încetinit ritmul de creștere a copacilor, ceea ce a dus la o densitate mult sporită a lemnului. 

Pentru construcția instrumentelor sale, Stradivari folosea o combinație de lemn de molid, salcie și arțar, iar studiile au scos la iveală mai multe elemente chimice conținute în lemn sau lac, însă nu există un consens referitor la rolul acestora în puritatea sunetului produs de viori. 

Denumirea originală a viorii folosite de Alexandru Tomescu este „Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702”, iar instrumentul s-a aflat, pe rând, în posesia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Elder (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna), ajungând în cele din urma la marele violonist român Ion Voicu.  

Alexandru Tomescu a câștigat începând cu 2007, prin concurs, dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023. A organizat turnee în toata țara pentru ca sunetul perfect al viorii să fie auzit de cât mai mulți români și a dorit ca astfel să popularizeze muzica clasică în rândul iubitorilor acestui instrument. 

În prezent, viorile Stradivarius se vând cu sume de ordinul milioanelor de dolari, dar sunetul lor excepțional le face remarcabile dincolo de valoarea lor în bani. În fapt, pentru a păstra acest sunet în istoria umanității pentru generațiile viitoare, muzeul din Cremona dedicat lui Stradivari l-a înregistrat într-o zi de ianuarie în care tot orașul a fost rugat să… tacă. 

Înregistrarea, făcută cu ajutorul viorii „Vezuviu”, a avut loc în muzeu, în spațiul dedicat concertelor, care a fost pregătit special pentru acest eveniment. Însă străzile pietruite din micuțul oraș i-au pus în dificultate pe organizatori fiind prea zgomotoase. Prin urmare, cu implicarea autorităților și a cremonezilor, zona din jurul muzeului a fost închisă traficului, lifturile și ventilația au fost oprite, și chiar becurile din sală au fost deșurubate pentru a nu face niciun fel de zgomot. 

Apoi, s-a auzit doar sunetul perfect al viorii Stradivarius… 

Vezi și alte subiecte:

Luna Cadourilor continuă la Qreator by IQOS!

01-19-2021

Înainte de toate, bine ai revenit pe blogul Qreator by IQOS în 2021! Sperăm că ți-ai încărcat bateriile și pornești în noul an cu inspirație și idei pe care ești nerăbdător să le pui în practică!

Șapte zile ale recunoștinței

01-02-2021

Pentru Qreator by IQOS anul 2020 s-a încheiat cu „Șapte zile ale recunoștinței”. Te invităm și pe tine să ne spui motivele tale de recunoștință în acest an, exact așa cum au făcut-o șapte artiști, pe paginile noastre de Instagram și Facebook.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.