Blog

OCS la Qreator: Cineva să ne aducă vara înapoi!

Și a fost iar joi, zi de concert la Qreator – Home Together Edition! De data aceasta, invitați au fost cei de la Omul cu Șobolani, una dintre cele mai longevive trupe de pe scena românească a rockului alternativ. OCS înseamnă Dan Amariei (vocalist), Nicolae Aramă (chitară), Mihnea Dobrotă (tobe) și Radu Caragea (bas). 

Fanii fideli sau prietenii mai noi ai trupei au fost punctuali la întâlnirea cu unele dintre cele mai cunoscute piese OCS. Setlist-ul a inclus: Copilul rebel, Razna, Oglinzi, Caută, Oda (în Piața Romană), Xcelent, Cineva să ne aducă vara înapoi, Pandora, Baloane de săpun, Două beri goale, Cine e de vină, Antimiorița, Fabrica de păpuși. Nu a lipsit nici „Ajutor”, piesă cerută de fani și oferită la bis, aplaudată apoi și în comentariile ce au însoțit concertul. De altfel, pe tot parcursul transmisiei, publicul a fost foarte activ în reacții și în comentarii. Iată câteva dintre ele:  

Putem să zicem că e un concert în care toată lumea stă în primul rând! Good job, guys!
Nu mi-aș fi imaginat vreodată că o să avem concert OCS pe net. Felicitări, sună perfect! 
Aveam nevoie de acest concert!

„Mama voastră de visători!”, li s-a adresat prietenește Dan Amariei, vocalul trupei, celor în jur de o mie de spectatori prezenți la live, dar și celor peste 40.000 de oameni care se numără în audiența înregistrării – Mulțumim! 

Așa cum te-am obișnuit, îți oferim și un interviu cu protagoniști ai celui mai recent eveniment din seria Home Together Edition, iar de data aceasta îl avem ca invitat pe Dan Amariei, vocalist OCS. 

Cum s-a simțit acest live pentru voi?
Foarte ciudat. În primul rând pentru că nu ne-am mai văzut, n-am mai repetat și n-am mai cântat de două luni. De altfel, după primele piese repetate, pentru că ne-am strans cu vreo trei ore înainte, ca să repetăm, eu răgușisem, pe altul îl durea mâna, din astea. Pe urmă a fost ciudat că nici nu ne vedeam de niciun fel, în primul rând noi între noi și apoi cu publicul. S-a simțit ca o repetiție fără noi și fără public (râde). Dar, una peste alta a fost mișto! Și ne era și dor. 

Când a fost ultima voastră cântare înainte de perioada asta?
Acum două luni, pe 13 martie, la Constanța. 

E o provocare să cântați fără să vă înțelegeți din priviri la unele piese?
Ei, da. Pe scenă e loc mult de improvizație, poți să faci asta în concert. Dacă simți că publicul reacționează, mai stai un pic cu niște părți din piesă până să intre iar vocea, de exemplu. Apropo, în live-ul ăsta online a mai fost o chestie foarte neobișnuită, cel puțin la început: cântam și, după aia, gata! Nimic! Liniște! 

Dar sunt mesajele și comentariile de la public în timp real.
Da, asta chiar a fost bine, a fost ok. 
E un lucru bun, în acest context, să vezi ce comentează atât de mulți oameni din public la un concert. 
Da, da, e șmecherie asta! 

Ați mai avut, în perioada asta, alt tip de comunicări cu fanii trupei, alte live-uri sau inițiative de genul ăsta?
Nu. Noi suntem genul de trupă nu neapărat ermetică, dar mai pe genul „ce-i în gușă și-n căpușă”. Când facem ceva, facem și gata, în rest nu prea ne ocupăm de comunicare. Poate că nu e cel mai bine așa. Dar avem niște idei, o să vedem câte se pot concretiza. 
Propuneri au mai fost să facem chestii de-acasă, dar am preferat să nu le dăm curs pentru că nu ni s-au părut neapărat cele mai creative formule. Ne-am gândit la niște variante, poate un hub creativ OCS unde să interacționeze lumea, dar mai vedem. 

Apropo, cum vă descurcați cu creativitatea în perioada asta? A crescut, a scăzut?
Zero. Nu compun, nu scriu, nu citesc. Mă joc FIFA și Assassin’s Creed. Și nici n-aș putea spune că am consumat mai multă cultură, spectacole, concerte. 
Am văzut iar Star Trek, a nu știu câta oară, documentarul despre Michael Jordan, „Last Game”, și noua producție cu Seinfeld. 
Dar înțeleg că lumea n-are stare și are nevoie de ceva cu care să-și umple timpul. 

Tu ai o rețetă de adaptare?
Nu am una, nu. Dar eu sunt foarte ok. De doi ani sunt acasă, de când am renunțat la advertising, unde am muncit 18 ani. Ieșeam la concerte, repetiții și la radio, unde am emisiune, în rest nu prea ieșeam nici înainte. 

Deci n-a fost prea complicat. 
Nu. Mai complicat a fost să-i văd pe cei din jurul meu că se adaptează dificil și că le e greu în situația asta, fiind obișnuiți cu alt stil de viață.

Un gând pentru fanii OCS, așa, de încheiere?
Să stea pe poziții și să aibă niște încredere. În primul rând în ei, apoi în noi, că ne facem noi mari! 

*** 

Joi, 21 mai, la Qreator – Home Together Edition avem teatru! Vă propunem, de la ora 20, un spectacol ce-i are ca protagoniști pe Lia Bugnar și Marius Manole: Aici nu se simte

Te sfătuim să nu ratezi această reprezentație pentru că va fi transmisă live pe Facebook și nu va fi disponibilă ulterior, ca înregistrare. 

Ne vedem joi! 

Vezi și alte subiecte:

Acasă la Qreatori: Yanna Zosmer

05-21-2020

De când stăm cu toții acasă, rutinele și prioritățile ni s-au schimbat. Unii dintre noi se simt mai creativi, alții găsesc inspirație în locuri neașteptate.

Acasă la Qreatori: Vlad Dumitrescu

05-14-2020

O nouă săptămână, un nou motiv să descoperim casa unui alt ilustrator român.

Ce vrei să descoperi azi?