Blog

Răzvan Exarhu & Constantin Vică - Home Together Edition

Evenimentele Qreator din seria Home Together Edition continuă în fiecare săptămână, așa cum am promis. Cel mai recent dintre ele a fost un dialog absolut savuros între Răzvan Exarhu, unul dintre curatorii Institutului Qreator, și Constantin Vică, Lector universitar al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. 

”Putem învăța ceva din pandemie? Omenirea va ieși mai bună sau mai înțeleaptă din această încercare? Cât de liberi suntem în izolare?” au fost subiectele de pornire a discuției între cei doi amfitrioni ai serii, însă dialogul s-a prelungit atât dincolo de acestea, cât și de ora rezervată, spre deliciul celor care l-au urmărit. 

De obicei, întâlnirile Institutului Qreator au loc în spațiul generos de la parterul vilei Oromolu, însă de data aceasta locul ar fi fost absolut neîncăpător: au fost de vreo zece ori mai mulți spectatori în timpul LIVE-ului, iar până în acest moment conferința are o audiență care depășește 40.000 de persoane. Dacă n-ai urmărit live discuția, o poți face aici. Până atunci, am punctat mai jos câteva momente memorabile.

Ne mai întoarcem la ce-a fost?
Nu te poți scălda de două ori în aceeași pandemie (s-a râs copios). Niciodată în istorie astfel de evenimente nu ne-au lăsat la fel cum ne-au găsit, și nici n-ar avea cum, lumea merge înainte. E o singură omenire, însă sunt șapte miliarde de subiecți, astfel că (…) singura transformare care va conta va fi cea interioară. 

Etică și unicorni.
Etica funcționează ca un mecanism interior, trebuie să vină din noi, nu merge cu ”upload” de etică. 
Nu o să avem o revoluție morală pentru că nimeni nu vrea să facă revoluție de acasă.
Să nu mai căutăm unicorni care să vină să ne salveze. Să fim noi unicorni. 

Viața online.
Viața la distanță nu o să ne ucidă, și nici internetul. Noi suntem salvarea și ce facem cu internetul ăsta. E o infrastructură, dar asta nu înseamnă că noi trăim acolo, sub plantațiile altora, nea Google, unchiul Twitter, care stau cu ochii pe noi. 

 

Un dialog de zile mari, ca, de altfel, toate întâlnirile din seria organizată de Institutul Qreator, iar reacțiile publicului au fost pe măsură! Iată doar câteva dintre ele: 

Mulțumim pentru dezvoltarea mecanismelor dezbaterii din această seară, pe înțelesul tuturor! Felicitări pentru această idee filozofică de comunicare! 

Mulțumim că ne oferiți astfel de momente și în aceste vremuri!

Singura parte bună a pandemiei a fost discuția asta.

Minuntată discuția! Aștept cu interes și episodul 2.


Îți oferim o mică prelungire inedită, prin intermediul unui scurt interviu cu Răzvan Exarhu, realizat chiar a doua zi după eveniment. 

Cum a fost experiența unei conferințe în care publicul a stat dincolo de un ecran?
Dintr-un anumit punct de vedere, a fost mai bine, pentru că a încăput mai multă lume. Sigur, mi-a lipsit interacțiunea directă cu publicul, dar a compensat interlocutorul. Mi-a făcut mare plăcere această conversație cu un om pe care nu-l cunoșteam - asta a fost prima noastră întâlnire față în față. Am mai vorbit la telefon despre tema discuției, așa am aflat și că asculta Rondul de noapte, emisiunea mea de la ProFM. Mi s-a părut frumoasă întâlnirea asta, un dialog liber subminat uneori de umor, relaxare, toleranță, etică. Și mi-am dat seama că îmi lipsea asta, sunt avid să întâlnesc oameni cu care să discut față în față. 

Vorbeați de rutine construite în perioada asta. Tu ai așa ceva?
Am, în sensul că sunt mult mai strict cu mine și cu felul în care îmi aranjez programul unei zile. Până acum îmi permiteam să fiu ceva mai haotic, dar acum mi-am impus un program de gimnastică, dimineața, înainte să plec la radio, am un program alimentar foarte strict, îmi notez în Task Manager tot ce am de făcut și sunt mult, mult mai ordonat. 
Chiar împotriva stării de delăsare generală și abolire a calendarului, că nu mai știi în ce zi ești, eu vreau să știu că devin un fel de bugetar care la oră fixă rupe ușa, să știu că mi se termină ziua. Vreau momentul ăla în care mi s-a terminat ziua de lucru, chiar și acasă, și pot să mă destind apoi... tot acasă. 

O întrebare fundamentală în această perioadă: ai maia?
Am! Și prieteni brutari care din când în când mă alintă cu mici atenții. Am și maia. 

Aveai și tu, înainte de vremurile astea, o listă cu chestii pe care le tot amânai, cărți de citit, filme de văzut, muzici de ascultat? Ai reușit să mai tai din lista aia?
Eu din fericire am aruncat lista aia pentru că mă enerva. Sau am pierdut-o? 
Dar am gătit mai mult, e marele beneficiu al acestei perioade, că am și niște proiecte pe lângă ”pasiunea” mea pentru gastronomie, și insist să fie ghilimele aici, că asta e o profesie, de fapt. Am început să gătesc mai mult, cu mai multă atenție. Am început să fiu și mai voios, pentru că în general sunt leneș și mi se pare complicat, sunt dezordonat, mă enervez că n-am un spațiu foarte generos, dar în ultima vreme m-am gândit să le dau oamenilor un prilej de bucurie și mai ales niște teme pe care să le urmeze ușor. Am gătit tot felul de chestii dulci, lucru care nu-mi stă în fire, pentru că nu-mi plac dulciurile, dar m-am simțit foarte bine că mi-au ieșit foarte bine. 

*** 

Săptămâna asta, pe 16 aprilie, la ora 20:00, Qreator Home Together Edition vine la tine acasă împreună cu trupa Byron, într-un concert live de rock alternativ, numai bun să ne revedem și să cântăm împreună din primul rând, acasă! 

Ne vedem joi!    

Vezi și alte subiecte:

Qollection x Catrinel Vintilă: Summer Lounge

08-01-2020

Fie că drumurile te poartă la munte sau la mare, nu uita să iei cu tine șezlongul-prosop cu imprimeu colorat. La orice picnic sau ieșire pe plajă acesta îți va înveseli vara!

Ne vedem la TIFF? Interviu cu Tudor Giurgiu

07-28-2020

Când aproape nimeni nu mai spera că acesta va avea totuși loc, a venit vestea că TIFF își așteaptă oaspeții în perioada 31 iulie – 9 august.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.