Blog

Răzvan Exarhu și Tudor Giurgiu: Când se rupe filmul

O seară de toamnă i-a adus împreună pe Răzvan Exarhu și Tudor Giurgiu, curatori ai Institutului Qreator, într-un savuros dialog despre felul în care pandemia ne-a schimbat viața. Pe terasa Qreator by IQOS, în prezența unui număr restrâns de spectatori, dar urmăriți de acasă de câteva sute de fani, cei doi au punctat cu umor câteva subiecte de conversație foarte actuale. 

Condusă de gazdă, Răzvan Exarhu, discuția a pornit de la experiența organizării ediției din acest an a TIFF-ului, una în care filmele au fost vizionate în aer liber, cu distanțare, mască și, în general, cu respectarea întregului set de reguli pentru siguranță.  

Astfel, cei care au urmărit dialogul celor doi au aflat că această ediție a reprezentat o experiență diferită atât pentru spectatori, cât și pentru organizatori, fără faimoasele petreceri, dar un succes de organizare, „practic, un nou festival, (...) și am fost contactați ulterior și de alți organizatori pentru a împărtăși din experiența noastră”. 

Printre imaginile pe care Tudor le-a evocat de la această ediție a TIFF-ului, s-a aflat cea de la finalul proiecției La Dolce Vita, în care protagonoștii petrec fără grijă pe o plajă în opoziție cu imaginea spectatorilor aflați în fața ecranului, distanțați și mascați.  

Ce ne lipește filmul la loc?

A fost întrebarea care l-a făcut pe invitatul serii să rememoreze primii ani de facultate, când materialele filmate se montau încă manual. O altă amintire a fost legată de momentul în care, la cinematecă, „atunci când se rupea filmul, rezulta pe ecran o imagine de descompunere” în care pelicula se mistuia într-o combustie „superbă în felul ei”. 

Tudor Giurgiu crede că perioada actuală are capacitatea de a ne face mai creativi și a evocat exemple din teatru, în care mai mulți regizori români au propus formule alternative de spectacol. 

Regizorul admite că, în perioada în care a trebuit să stea în izolare, s-a încărcat cu multă energie bună și speră că oamenii, forțați să stea acasă, au comunicat mai mult. Perioada aceasta nu l-a inspirat, însă, și nu crede că va face un film despre ea, chiar dacă unele situații reale de viață care au ajuns să fie povestite în media sunt demne de un scenariu. 

N-a rămas neatins nici unul din subiectele clasice de discuție din perioada izolării, despre care Tudor a mărturisit: „Faptul că am vrut să fac pâine a fost un semn al Apocalipsei”. 

De la lectura curentă a lui Tudor Giurgiu – Frații Karamazov, discuția a alunecat spre social media și influenceri, iar provocările lui Răzvan Exarhu n-au rămas fără replici, într-un dialog care a stârnit multe zâmbete și chiar hohote de râs de la cei prezenți în public. 

Filme, lecturi, povești, toate acestea presărate cu ironie și autoironie, dar nu fără onestitate și asumare. O oră și (prea) puțin de conversație între doi prieteni, la care am avut bucuria să asistăm, iar pe final am aflat ce gust ar avea perioada asta pentru Tudor Giurgiu: „Ciocolată amară. Niciodată nu mi-a plăcut”. 

Iată, deci, că sunt și ocazii în care gusturile chiar se discută. Spre bucuria celor care au asistat la conversație! Mulțumim!

Vezi și alte subiecte:

Humans of Qreator: Interviu cu Arcadie Rusu (dansator și coregraf)

01-22-2021

În luna decembrie, Arcadie Rusu s-a numărat printre cei 7 artiști care ne-au împărtășit motivele pentru care se simt recunoscători la final de an, parte a proiectului 7 zile ale recunoștinței.

Luna Cadourilor continuă la Qreator by IQOS!

01-19-2021

Înainte de toate, bine ai revenit pe blogul Qreator by IQOS în 2021! Sperăm că ți-ai încărcat bateriile și pornești în noul an cu inspirație și idei pe care ești nerăbdător să le pui în practică!

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.