Blog

RDW X Qreator by IQOS: Se apropie Design Flags!

În perioada 13-20 septembrie, în cadrul Romanian Design Week, Qreator by IQOS te așteaptă la expoziția Design Flags, un mix de șapte evenimente expoziționale cu proiecte internaționale. Evenimentul se află la prima ediție și marchează debutul parteneriatului. 
Zilele trecute, Andrei Borțun, Președintele The Institute, organizatorul RDW, a găzduit o discuție despre Design Flags la Qreator by IQOS, alături de arhitecții Cosmina Goagea, Constantin Goagea și Justin Baroncea, implicați în acest proiect. 

În debutul conversației, Andrei Borțun a prezentat colaborarea Qreator by IQOS & The Institute/RDW: „Este un parteneriat la care ajungem după niște ani în care ne-am uitat la proiectul Qreator by IQOS cu un amestec de invidie și admirație deoarece este unul din încă puținele proiecte foarte consistente din universul industriilor creative în România. 
Prin urmare, când am ajuns la acest parteneriat, pentru noi a fost un moment foarte valoros și, în același timp, relaxant, (...) cu atât mai mult cu cât este vorba de un proiect pe termen lung și, foarte important, care presupune o construcție prin generarea de conținut pentru RDW. 
Datorită poziției sale centrale, în Piața Victoriei, Qreator by IQOS va funcționa ca un ambasador pentru RDW și pentru celelalte expoziții aflate în zone mai puțin centrale.”

Subiectele abordate în cadrul discuției au fost legate de tema ediției din acest an – Change, despre care puteți citi pe larg și în interviul cu Andrei Borțun pentru Qreator by IQOS, aici, dar invitații au povestit și câte ceva despre expozițiile favorite și arhitectura Design Flags. Citește mai jos fragmente din conversația celor patru, iar înregistrarea integrală o găsești pe pagina de FB a evenimentului

De ce este importantă tema ediției RDW 2020 – Change

Cosmina Goagea: „Dincolo de proiecte și obiecte, designul se referă la niște idei, principii și concepte. RDW este o scenă internațională pentru design, un loc în care se discută despre probleme globale și trenduri, dar și despre soluții, în special cele despre domeniul public. 
La RDW discuțiile despre toate provocările pe care trebuie să le integrăm există deja, dar acesta este un an în care ne resetăm și ințelesul relațiilor intime sau al distanței și apropierii.”

Expoziția preferată din cadrul Design Flags

Cosmina Goagea: „Mie toate mi s-au părut foarte interesante, fiecare în felul ei. Sunt proiecte trimise de guvernele țărilor respective, cu design industrial, de serie, cum e cazul celor din Cehia și Portugalia. În ceea ce privește Spania și Ungaria vorbim de afișele unor evenimente publice, deci un design de comunicare. Nordicii au un alt nivel, mai metaforic și mai conceptual, prin instalațiile pe care le prezintă. Mi-a plăcut foarte mult expoziția Olandei, Future Food Formula, a celor de la Next Nature, care te provoacă, printr-o instalație interactivă, să-ți editezi propria formulă vegetală, de legumă sau fruct. Mi se pare foarte ofertantă această expoziție ca punct de plecare pentru multe discuții. 

Justin Baroncea: „Eu aș discuta acum despre afișele propuse de Ministerul Culturii din Spania, folosite în comunicarea programului Madrid Central. Acesta a fost un proiect de pietonalizare a centrului orașului, iar afișele arată un model de comunicare grafică, o modalitate în care o administrație publică realizează comunicarea cu cetățenii prin design.”

Constantin Goagea: „Mie îmi place expoziția adusă de Centrul Ceh, cea cu obiecte din perioada comunistă, fabricate în Cehia și găsite în România. E un demers care conservă și expune un patrimoniu de design. Mai mult, mi se pare foarte frumos gestul curatorilor de a apela la nostalgia unor vremuri foarte tulburi și dificile pentru producția de design și la felul în care aceste obiecte comunicau mesajul designerilor dintr-o țară în alta. E o expoziție aparte într-un peisaj de concepte noi și sofisticate, un moment istoric de reinterpretare și revizitare.”

Arhitectura expoziției Design Flags 

Justin Baroncea: „Am încercat un dialog între designul expoziției de la Qreator by IQOS și designul expoziției de la Combinatul Fondului Plastic, fără să le suprapunem, desigur. Sunt contexte și conținuturi diferite, dar suporturile știu să spună povestea unei continuități. La fel de important e și ce a făcut Radu Manelici, care a inventat un tip de font și o comunicare grafică remarcabile.”

Constantin Goagea: „A fost ușor să lucrăm împreună pentru că avem o colaborare perfectă, ne înțelegem foarte bine.”

Ediția Romanian Design Week din acest an este una specială și își propune să scoată în evidență rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată.

Vezi și alte subiecte:

Cum a fost Design Flags? Publicul are cuvântul!

09-23-2020

În perioada 13-20 septembrie, Qreator by IQOS a găzduit Design Flags, o serie de șapte expoziții ce și-a propus să documenteze evoluția designului din perspective culturale internaționale.

Imaginația prinde aripi la Qreator by IQOS!

09-15-2020

De câte ori ai fost într-un muzeu sau într-o galerie de artă și te-ai întrebat cum se simte la atingere un exponat sau altul? Ce textură are? Ce zgomot ar scoate dacă ai interacționa cu el?

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.