Blog

SPOTLIGHT LA QREATOR!

Între 18 și 21 aprilie, are loc, la București, Spotlight, iar casa Qreator este parte din Festival!

Pentru patru seri consecutive, la finele acestei săptămâni te așteptăm la Qreator cu o super-proiecție, parte din festivalul Spotlight! Împreună cu Les Ateliers Nomad am dezvoltat un proiect unic de video-mapping care ne va trece prin zece curente artistice și lucrările lor reprezentative!

Vino și tu, de joi până duminică, de la ora 20 până la miezul nopții și… #QreateChange!

Astăzi vă prezentăm primele cinci din cele zece curente artistice incluse în proiecție și, vorba cântecului, ne vedem (de) joi!

1. Renașterea, cuprinsă între secolele XIV și XVII, a debutat în Italia și a făcut trecerea între perioada medievală și modernism. Schimbările din această epocă au afectat profund viața socio-culturală și politică a Europei. Datorită descoperirilor geografice comerțul se dezvoltă fără precedent, apar statele naționale moderne, iar epoca în care Biserica ținuse masele în ignoranță lasă loc unui curent care pune individul în centrul discuțiilor filosofilor și artiștilor - umanismul.
Printre cei mai cunoscuți creatori ai Renașterii se află:  Machiavelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Cellini, Jean van Eick și Hieronimus Bosch, Geoffrey Chaucer sau William Shakespeare.
Foto: Grădina desfătărilor umane, de Hieronymus Bosch

2. Barocul, care a urmat Renașterii și a durat până la mijlocul secolului al XVIII-lea, a fost un stil artistic considerat adesea extravagant, caracterizat prin bogăția detaliilor și ornamentelor. Inițial, acest curent a inclus arhitectura bisericilor catolice, ca o replica data austerității protestantiste, dar ulterior a fost preluat și alte arte: muzică, sculptură, pictură.
Printre creatorii cunoscuți ai perioadei se află: Michelangelo Merisi da Caravaggio,  Peter Paul Rubens, Jean Baptiste Pigalle, Jean-Jacques Rousseau, Henry Purcell, Tomaso Albinoni și Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Jean Racine sau Moliere.
Foto: Domul Bisericii lui Isus din Nisa

3. Expresionismul este parte a unui curent artistic din modernism și a debutat în Germania, la începutul secolului XX, cu reprezentări mai ales în muzică, poezie și pictură. Expresionismul este caracterizat prin prezentarea lumii dintr-un unghi subiectiv, adesea distorsionat, care provoacă publicul la propria viziune.
Printre cei mai cunoscuți creatori ai acesui curent se află: Wassily Kandinsky, Edvard Munch, Franz Kafka, James Joyce, Lucian Blaga, Nicolae Tonitza sau  Vasili Kandinski.
Foto: Nicolae Tonitza, Piața Sf. Spiridon, Iași

4. Cubismul a apărut la începutul secolului XX tot ca o viziune proprie și rebelă a artiștilor asupra lumii, și este considerat cel mai influent curent artistic al secolului. Subiectul nu mai era reprezentat de o viziune singulară ci de suprapunerea mai multor unghiuri.
Printre cei mai cunoscuți creatori se află: Pablo Picasso, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Georges Braque, Guillaume Apollinaire, Jean Cocteau.
Foto: Nous autres musiciens, de Pablo Picasso

5. Suprarealismul a debutat la începutul anilor '20, cu centrul la Paris, și a influențat mai multe arte. Creatorii acestei epoci au dezvoltat tehnici de pictură aproape fotografice, înfățișând o nouă dinamică între vis și realitate, o nouă formă a înfățișării unui gând.

Printre cei mai cunoscuți creatori ai suprarealismului se află: Salvador Dalí, René Magritte, Arthur Rimbaud, Federico García Lorca, Gertrude Stein.

Foto: The Treachery of Images, de René Magritte

Mâine revenim cu celelalte cinci curente artistice pe care le poți vedea în spectacolul de video-mapping pe casa Qreator, între 18 și 21 aprilie, în cadrul Spotlight!

Vezi și alte subiecte:

Imaginația prinde aripi la Qreator by IQOS!

09-15-2020

De câte ori ai fost într-un muzeu sau într-o galerie de artă și te-ai întrebat cum se simte la atingere un exponat sau altul? Ce textură are? Ce zgomot ar scoate dacă ai interacționa cu el?

Qreator by IQOS și cele șapte expoziții Design Flags

09-08-2020

În perioada 13-20 septembrie, te așteptăm la Qreator by IQOS pentru a intra în lumea designului internațional, într-un eveniment expozițional fără precedent: Design Flags, parte din Romanian Design Week.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.