Blog

SPOTLIGHT LA QREATOR! HAI ȘI TU!

Qreator este partener al festivalului Spotlight, așa că vă așteptăm, între 18 și 21 aprilie, de la ora 20, pentru un super-show de video-mapping!

Așa cum vă povesteam și ieri, în cadrul Spotlight, împreună cu prietenii de la Les Ateliers Nomad, vom face o trecere prin zece epoci artistice, prin intermediul unor opere celebre, reprezentative. Ieri v-am prezentat, pe (foarte) scurt cinci dintre ele, astăzi revenim cu celelalte cinci!
#QreateChange!

1.Pop art e un curent artistic care a debutat la mijlocul secolului XX, în Marea Britanie și în Statele Unite, ca o replică la expresionism și la arta considerată întrucâtva elitistă, și a folosit simboluri ale culturii populare, pe alocuri chiar kitch, și multă ironie. Benzile desenate, dar și dezvoltarea industriei de advertising au contribuit, de asemenea.
Probabil cel mai cunoscut artist al curentului pop art esteAndy Warhol, dar trebuie amintit și cineastul Pedro Almodóvar, și, desigur, marii artiști pop în frunte cu David Bowie și Roxy Music.
Foto (cover): Campbell’s Soup Cans, de Andy Warhol (1962)

2. Minimalismul a apărut prin 1960 și tot ca o formă de rebeliune împotriva expresionismului abstract, și o aplecare asupra esenței unui subiect, prin eliminarea acelor elemente considerate irelevante. S-a manifestat în artele vizuale, arhitectură, literatură, muzică, filosofie, dar nu numai: Ikebana este considerată o artă minimalistă.
Printre creatorii care sunt asociați acestui curent artistic se află: Donald Judd, Frank Stella, dar și Constantin Brîncuși, Frank Cage, Michael Nyman, Ernest Hemingway sau Samuel Beckett.
Foto: Turkish Mambo, de Frank Stella (1967)

3. Graffiti este numit de unii artă și de alții vandalism, iar primul graffer modern este considerat Cornbread, un elev de liceu din Philadelphia, care, în 1967, s-a apucat să deseneze mesaje pe pereții orașului ca declarații de dragoste pentru o colegă. În prezent, este considerat ilegal în multe țări, dar a intrat în muzee și pe străzi ca formă de artă – avem câteva artwork-uri și prin orașele României.
Din motive evidente, mulți artiști preferă să rămână anonimi. Cel mai celebru... anonim la ora actuală este Bansky.  
Foto: Gorilla in a Pink Mask, de Bansky

4. Fractal, în cea mai simplă explicație, ar fi intersecția matematicii cu arta, și a apărut odată cu dezvoltarea computerelor și a limbajelor de programare, după 1980. Un fractal este o figură geometrică ce poate fi divizată în părți mai mici care să semene cu întregul.

5. Psychedelic Art este un curent care a luat amploare mai ales în Statele Unite odată cu descoperirea LSD-ului de către Albert Hoffman, lucru care a permis creatorilor să-și exploreze lumea interioară, odată cu idei și concepte noi, detalii minuțioase, culori și sunete explozive, saturate. 
Foto: Poster de Wes Wilson Î

Vezi și alte subiecte:

Răzvan Exarhu & Constantin Vică - Home Together Edition

04-14-2020

Evenimentele Qreator din seria Home Together Edition continuă în fiecare săptămână, așa cum am promis.

The Mono Jacks la Qreator – Home Together Edition

04-06-2020

Ți-am promis că o să organizăm în continuare evenimente de neuitat – de data aceasta transmise în direct, la tine acasă – și ne ținem de cuvânt!

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.