Blog

SPOTLIGHT: LES ATELIERS NOMAD LA QREATOR!

Cel mai luminos festival a început deja în București și continuă astăzi și mâine, inclusiv pe casa Qreator, într-o proiecție cu zece curente artistice, imaginată de echipa de la Les Ateliers Nomads!

Zilele trecute ne-am oprit puțin în atelierul lor, ca să aflăm cum s-au pregătit pentru această ediție de Spotlight!

Birourile Les Ateliers Nomad se află undeva în Centrul Vechi, la etajul 1. S-au mutat de puțin timp aici și primul spațiu amenajat este cel comun, unde iau naștere proiectele lor. Câteva stații de lucru din metal, computere cu ecrane generoase și putere multă – se procesează mulți pixeli, e nevoie! – și o pisică aparent destul de alintată, Marisa, care se plimbă nederanjată pe unde are chef și pare că se bucură de musafiri.
Matei Derșidan e arhitect. Alex Petroșanu e publicitar. Sunt doi dintre principalii artizani ai proiectului comun care a apărut acum câțiva ani din îmbinarea pasiunii fiecăruia.

Alex: Am făcut animații, CGI (Computer Generated Imagery), am lucrat pentru filme, videoclipuri, stage design, evenimente. Partea asta cu video-mapping a venit ulterior, dar avem deja câteva proiecte în portofoliu și mulți clienți, în România și în afara țării.
- Și cum se face? De exemplu, pentru Qreator care au fost pașii de la primele discuții până la proiecția propriu-zisă?
- Întâi vedem clădirea, de aici pornește totul. Măsurăm, notăm detalii, folosim planurile, acolo unde ni se pun la dispoziție. Nu e o simplă proiecție, trebuie să ținem cont de fiecare detaliu arhitectural. Casa Qreator e perfectă pentru noi. E o casă veche, iar asta e o provocare de fiecare dată, dar e recent renovată, pereții sunt curați, albi, ceea ce înseamnă că se vor vedea chiar culorile alese de noi în proiecție.
Apoi modelăm informația în 3D și rezultă clădirea.

- Asta ar fi ”pânza”.
- Exact. Între timp discutăm conceptul și începem să lucrăm și la vizual.  
- Cum ați ales cele zece curente artistice?
- Ana Cohut, și Alex arată spre o stație de lucru alăturată, le-a ales.
Ana: A intervenit subiectivismul, dar am ținut cont și de clădire, de culori, de potențialul de animare.

- Și după ce le-ai ales?
- Le-am studiat, am ales niște lucrări reprezentative, am mai creat și noi câte unele bucăți care să se potrivească. Fractalii sunt făcuți aici, e o lucrare originală, la fel partea de minimalism, graffiti, sunt elemente originale în fiecare epocă.
Le-am compozitat în 2D, așezate pe modelul clădirii, apoi am făcut animațiile, apoi tranzițiile dintre curente, le-am animat și pe ele, apoi toate merg la un alt coleg care face ”asamblarea”.

Alex: După asta alegem proiectoarele, le amplasăm, facem probe, ajustăm, lucrăm la contrast, culori, elementele grafice care nu se suprapun perfect peste cele arhitecturale. Și în final iese ceea ce puteți vedea la Qreator în tot acest sfârșit de săptămână, în cadrul Spotlight.
***

Nu i-am deranjat mai mult – ne-am retras și i-am lăsat să lucreze în continuare. A doua zi a început Spotlight, iar voi puteți admira munca celor de la Les Ateliers Nomad pe casa Qreator, în fiecare seară de joi, 18, până duminică, 21 aprilie, după ora 20 până spre miezul nopții.
Noi zicem c-a ieșit grozav, dar nu trebuie să ne credeți pe cuvânt. Mai bine veniți să vedeți! Aviatorilor 8A, da?

Vezi și alte subiecte:

Acasă la Qreatori: Evelin Bundur

06-04-2020

Ajungem din nou Acasă la Qreatori: azi, prin ilustrația Evelinei Bundur, care ne-a vorbit despre cum arătau zilele ei în izolare și ceva planuri pentru perioada următoare.

QOLLECTION REFLECTIONS BY LUCIA OLARU

05-29-2020

Colecția lunii iunie, semnată de Lucia Olaru, ne prezintă două piese vestimentare care, prin simplitate, ne fac să ne întoarcem mai mult către noi.

Ce vrei să descoperi azi?