Blog

Teatru la Qreator: Freak Show cu Florin Piersic Jr.

După o serie de concerte și conversații, a fost din nou rândul unui spectacol de teatru să ne bucure în cadrul Qreator – Home Together Edition. O seară specială, cu un spectacol pe măsură, Freak Show, în care Florin Piersic Jr. a adus pe scenă nu mai puțin de 12 personaje, dar și pe el însuși, într-un moment aparte în care s-a adresat direct spectatorilor. Un muncitor, un pensionar, un producător, profesor, homeless, vânzătorul de teleshopping și, desigur, piticul cu pipă – s-au regăsit cu toții pe scenă într-o reprezentație live de ținut minte. 
A fost o ocazie rară de a vedea acest show, disponibil exclusiv pe durata transmisei în direct, la fel ca toate celelalte spectacole de teatru din seria Qreator – Home Together Edition. 

Au fost peste 2000 de spectatori online și sute de reacții entuziaste care fac acestui spectacol cea mai bună cronică! 

Uimitoare versatilitate în crearea tuturor acestor tipologii umane! Genial în realizarea scenariului și a punerii în scenă! Felicitări! 
E greu cu sala goală. Mai ales pentru genul ăsta de spectacol. La final meriți standing ovation. Sper să îți poți imagina asta când termini și te apleci spre camera aia rece, pentru că de primit cu singuranță o să primești aplauze din partea fiecărui om care se uită la tine de acasă. You rock! 
Lipsa aplauzelor, pe care le meriți din plin, nu a știrbit cu nimic prestația extraordinară cu care ne-ai obișnuit! Să știi că dincolo de răceala sticlei, sute de spectatori încântați au apreciat și aplaudat din toată inima bucuria pe care ne-o sădești în suflete ori de câte ori ne oferi privilegiul de a ne oferi harul tău! 
Felicitări, Florin, un recital extraordinar. O seară special, cu atâta zâmbet, inteligență, tristețe, umor, căldură și omenie. Felicitări tuturor celor de la Qreator, mare dar ne-ați oferit! 

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele spectatorilor și vă mulțumim și noi că ne-ați primit în sufrageriile voastre preț de aproximativ două ore! 
Citiți mai jos și un interviu cu Florin, după spectacol, în care vorbim despre teatru și actorie, experiența de live atipic, recomandări de serial și un gând pentru public. 


Cum a fost experiența acestui live inedit, cu doar câteva persoane în fața ta, fizic? 
Da, au fost trei oameni care lucrau la camere și la computer, și Dragoș Petrișor, care a mai făcut spectacolul, cu care lucrez și la ”O mie de motive”, îmi e un fel de frățior mai mic. 
A fost neașteptat faptul că am reușit să fac asta fără oameni în sală, fără public, e altceva. Admit că, la un moment dat m-am uitat pe telefon, într-o pauza mai lungă, și am găsit un mesaj de la iubita mea cu o încurajare care mi-a făcut bine. Mi-am dat seama că, în ciuda aparențelor, se uită destui oameni și am avut public. 
Pe lângă asta, îmi era dor de meseria mea și de spectacolul ăsta pe care, în ultimul an jumate, l-am jucat doar de două ori, aceasta fiind a treia oară.  

S-au uitat chiar mulți oameni și reacțiile au fost foarte bune și calde. 
E un lucru de care cred că aveam nevoie, ca să nu am impresia că meseria mea s-a încheiat, că nu mai am nimic de spus. Oricum nu stau foarte în față și, până în momentul declanșării acestui cataclism, că altfel nu pot să-i spun, teatrul era o modalitate de a-mi câștiga traiul și o evadare. Iar ce s-a întâmplat aseară a fost fix evadarea de care aveam nevoie și reîntâlnirea cu monstruleții mei, ăștia din spectacol, pe care îi iubesc foarte tare. 

Cum au fost pregătirile? 
Am stat acolo de pe la ora 14, ca să reușim tehnic să pregătim toată povestea și s-a lucrat până în ultimul moment din countdown. A fost interesantă și experiența asta, cu număratul secundelor până urma să intrăm în direct. 

Apropo de felul în care ne raportăm la perioada asta, ți-a inspirat vreun nou personaj, îți influențează creativitatea? 
Nu. Și aici e panica pe care am întâlnit-o la mulți colegi de-ai mei care-mi spun: ”Bă, nu pot să fac nimic, parcă-s blocat”. Cel mai bun lucru a fost faptul că am putut să stau mai mult cu băiețelul meu, cu Sașa, dar n-am putut să scriu nimic. Și cumva e o panică, pentru că mă gândeam că, dacă nu joc, pot să scriu ceva. Nu ceva de vândut, ceva comercial, doar să scriu ceva la care să pot reveni mai târziu, un material, ceva, dar n-am fost în stare. Și nu e un blocaj neapărat, cât mai degrabă gândul că totul e ”one day at the time” și nu prea pot să fac planuri mai departe de ziua de mâine. 
Abia acum încerc să leg din nou un fir cu Teatrul Național din Sibiu, unde trebuia să am premiera cu „Tom și Jerry” la sfârșitul lui martie. Evident că n-a mai fost cazul, dar acum încercăm să reluăm repetițiile și să existe spectacolul pentru zile mai bune și sperăm că o să poată fi posibilă o reprezentație cu o sută de oameni în sală. 
Ce s-a întâmplat la Qreator a fost și un reminder că, în timp, am devenit cu adevărat un actor de teatru și că teatrul este pentru mine aer, iar cu spectacolul ăsta am respirat din plin. Aș mai adăuga și conștiința faptului că există niște oameni care și-au lăsat toate treburile și au ales o seară de teatru. Mai ales că acum oferta online este imensă. Și mă bucur mult că am putut să fac lucrul ăsta. 

Apropo de această bogată ofertă online, cum te-ai adaptat? Consumi mai multă cultură zilele astea?
Am văzut Wonderlust, seria britanică, cu Toni Collette, care m-a zguduit rău de tot. Începe ca o comedie cu ușoare accente dramatice, are șase episoade, iar la episodul 5 m-a îngenuncheat, m-a zăpăcit complet. Ăla e un episod foarte atipic față de restul ansamblului. Trebuie văzut neapărat, nu există om care să nu se recunoască într-o situație de viață, într-o tresărire, în dramele mai multor personaje. 
Am mai văzut un serial, Fosse/Verdon, despre viața lui Bob Fosse, jucat de Sam Rockwell, senzațional și ăla, și aș mai menționa Unorthodox, care te ține în fața ecranului pentru că protagonista e ceva absolut incredibil, e magnetică. Am scris și un post pe Facebook despre asta. 

Apropo de Facebook, ești activ pe această rețea, postezi gânduri, desene. 
Ah, da, desenele mele (râde). Naive. Nu știu să desenez, dar desenez. Nu știu să cânt la chitară, dar zdrăngăn la chitară. Dar joc teatru, asta, da, pot să fac! 

Un gând de final pentru public? 
Un gând? O plecăciune mare și o bucurie că există! 

*** 

Joi, pe 14 mai, ne întâlnim la un nou eveniment din seria Home Together Edition pe pagina noastră de Facebook, alături de una dintre cele mai longevive trupe din underground-ul românesc – Omul cu șobolani. 

Ne vedem joi!

Vezi și alte subiecte:

Acasă la Qreatori: Yanna Zosmer

05-21-2020

De când stăm cu toții acasă, rutinele și prioritățile ni s-au schimbat. Unii dintre noi se simt mai creativi, alții găsesc inspirație în locuri neașteptate.

Acasă la Qreatori: Vlad Dumitrescu

05-14-2020

O nouă săptămână, un nou motiv să descoperim casa unui alt ilustrator român.

Ce vrei să descoperi azi?