Blog

Ultimul cobzar și Adrian Despot

Qreator by IQOS este cu siguranță locul în care mereu găsești o provocare. În această perioadă, am găzduit o discuție despre tradițiile și moștenirile muzicale românești. 

Dialogul a avut loc miercuri, 7 octombrie, în aer liber, pe terasa de la etajul doi al vilei Oromolu, și a fost transmisă online, spre deliciul celor peste 200 de persoane care au asistat – mulțumim! 

Gazda, Adrian Despot, solist Vița de Vie, curator al Institutului Qreator, producător și om de radio, l-a avut ca invitat pe Simion Bogdan-Mihai, Doctor în Litere, actor, scriitor, artist și, nu în ultimul rând, lăutar și cobzar. 

Simion Bogdan-Mihai a studiat antropologie și are un doctorat în literatura românească a secolului al XIX-lea, însă pasiunea sa este aceea de a găsi și de a păstra muzică tradițională românească, doine și cântece de haiducie, ritmuri și cuvinte pe care ține cu orice preț să nu le lase în uitare.La doar 30 de ani, artistul este cel mai tânăr culegător și promotor al muzicii tradiționale orale acustice. Cântece bizantine ori de mahala, de care Bogdan e atașat și pe care le caută cu oarecare disperare pentru că a ajuns la concluzia că acest folclor este pe cale de dispariție. 
Un dialog de aproape o oră în care Adrian Despot a încercat să afle cam până unde merge muzica românească orală și cam ce a mai rămas din ea în prezent. 

Pasiune

Ritmul însuflețit cu care Bogdan vorbește despre oamenii fabuloși și autentici pe care i-a întâlnit în căutările sale, de la Clejani la micul sat Zece Prăjini din Moldova, dă măsura pasiunii sale pentru aceste comori muzicale. 

Nu mă interesau mereu intrumentele. Uneori mă interesau stilistica, figurile, mutrele pe care le vedeam, (…) un lăutar de 70 de ani care cântă la acordeon transmite, inclusiv prin mimică, un stil pe care l-a moștenit de la tatăl și bunicul său. Uneori mă interesează anumite arhitecturi melodice, anumite rezolvări armonice

De ce cobza? 

Pentru că e cel mai vechi instrument cu coarde din Peninsula Balcanică, iar la noi este specific Vechiului Regat, n-a trecut munții și este instrumentul nostru de trubaduri, de truveri, menestrei, barzi, de lăutari. Călători care mergeau de colo-colo și le cântau aristocraților povești din sate. Aceste cântece nu erau atât despre muzică, ci despre text. 
A fost un drum lung până am dat de prima cobză, a fost un drum și mai lung până am învățat să cânt corect.

Fun fact: cobza e un strămoș al țambalului mic. 

Cântecele 

Nu sunt balade, lăutarii le spun cântece bătrânești. Sunt cântece cu fir epic, nu de dragoste, nu exprimă sentimente, ci chiar povești. Cântece cu șerpi, fete, balauri, și cântece despre hoți, iar acestea din urmă aveau mare priză la public.

Cu doi interlocutori atât de pasionați de muzică dar și cu cele trei piese interpretate de Bogdan, timpul a trecut prea repede. Vestea bună e că și luna viitoare Adrian Despot va avea un invitat cu povești cel puțin la fel de interesante precum „Ultimul cobzar”. Pentru (re)vedere și (re)ascultare, înregistrarea dialogului se găsește aici!

Vezi și alte subiecte:

Cum a fost Diploma la Qreator by IQOS!

10-20-2020

Festivalul Diploma, în cadrul căruia și-au expus lucrările absolvenții facultăților vocațional-creative din România și cel de-al doilea proiect dezvoltat în cadrul parteneriatului The Institute – Qreator by IQOS, tocmai s-a încheiat.

Proiectul Qreator - Home Together Edition, premiat la Gala Webstock

10-13-2020

La finele săptămânii trecute, în cadrul Galei Webstock, Qreator by IQOS a obținut locul doi la secțiunea Best Use of LIVE video pentru proiectul Home Together Edition.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

Acest website este destinat exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani, rezidente în România.
Dorești să continui?

Bine ai venit pe Qreator.ro, un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Aici vei putea afla informații despre evenimentele noastre, dar și despre magazinele IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Tratăm foarte atent modul în care publicul larg află informații despre produsele IQOS și HEETS. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani și ești rezident în România. Pentru a confirma faptul că ai vârsta de peste 18 ani, te rugăm să folosești butonul ‘’DA’’. În caz contrar, te rugăm să folosești butonul ‘’NU’’.
În continuare, în interiorul site-ului, îți pot fi solicitate informații cu caracter personal, în cazul în care dorești să rezervi o camera.